Economie
EO

ECB-bestuurslid Klaas Knot: 'Vertrouwen in terugkeer naar normale inflatie'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. ECB-bestuurslid Klaas Knot: 'Vertrouwen in terugkeer naar normale inflatie'

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de rente bij de volgende rentevergadering niet opnieuw verhogen. Dat zegt ECB-bestuurder en president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot in Geld of je leven.

Video niet beschikbaar

Sinds juli 2022 heeft de ECB de rente bij iedere rentevergadering verhoogd. Vorige week bereikte de rente met een tiende verhoging op rij een hoogte van 4 procent. Maar aan al die verhogingen komt nu dus een einde, zegt Knot.

De rente is nu hoog genoeg om de inflatie terug te dringen, zegt hij. "Ik ben op dit moment tevreden over waar we zijn met het monetair beleid. Omdat ik geloof dat we met dit renteniveau een geloofwaardig uitzicht hebben op de terugkeer van de inflatie naar 2 procent in 2025."

Volgens Knot zijn de effecten van de hoge rente al volop te zien in de economie. "Het is duidelijk dat de economie afkoelt. Daardoor zal de inflatie geleidelijk afnemen naar 2 procent in 2025. Eerder is simpelweg niet mogelijk."

Risico's

De president van De Nederlandsche Bank sluit toekomstige renteverhogingen niet uit, maar op korte termijn verwacht hij dat de rente op 4 procent blijft. En dat geldt in ieder geval voor de rentevergadering over vijf weken.

Knot ziet nog volop risico’s, waardoor het moeilijk kan worden om de inflatie te laten dalen. De loonstijgingen zullen flink naar beneden moeten en ook de prijzen van voedsel en energie zijn een onzekere factor. "De olieprijs loopt op en is voor ons volstrekt onbeheersbaar. Dat zou kunnen doorwerken in de energieprijzen. Dus we moeten alert blijven."

Geld of je leven: DNB-president Klaas Knot beantwoordt luisteraarsvragen

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie