Lage spaarrente banken: waarom dat onder andere door onszelf komt
- Nieuws
- Lage spaarrente banken: waarom dat onder andere door onszelf komt
ING, ABN Amro en nu ook Rabobank maakten in de eerste zes maanden van dit jaar grofweg twee keer zoveel winst als in dezelfde periode vorig jaar. De belangrijkste oorzaak: de hogere rente op leningen en hypotheken, terwijl de spaarrente niet meestijgt. En dat die spaarrente zo laag is, komt onder andere door ons eigen gedrag, vertelt Amanda Bulthuis, financieel expert Geld.nl, bij Spraakmakers. "Want spaarders blijven toch wel bij de grote banken sparen."
Stand.nl: Het is asociaal dat spaarders niet meeprofiteren van de hoge winst van banken
Video niet beschikbaar
Loyaal aan grote banken
"We hebben bij Geld.nl een onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat 48 procent van de Nederlanders alleen maar spaart bij Rabobank, ING of ABN AMRO. En daar blijven ze ook", vertelt Bulthuis. Die banken hoeven dus ook niet zo hard hun best te doen om klanten aan te trekken of te behouden. Dat betekent dat ze niet zo snel een hoge spaarrente hoeven te bieden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hogere rente op andere plekke
Als je wel een hogere spaarrente wil, kun je verschillende dingen doen, zegt Bulthuis. "Je heb in Nederland verschillende online banken waar je al een wat hogere rente kan krijgen. Van 2,5 procent bijvoorbeeld."
Daarnaast zijn er verschillende buitenlandse banken waar je volgens Bulthuis terecht kunt. "En ook daar geldt, als die banken binnen de Europese Unie vallen, is je spaargeld eigenlijk net zo goed beschermd als in Nederland." Binnen de EU werken de garanties namelijk hetzelfde.
Bulthuis merkt dat mensen wat terughoudend zijn als het gaat over sparen bij een buitenlandse bank. "Mensen denken toch: is mijn geld daar wel veilig en vragen zich af wat er gebeurt met het geld als de bank failliet gaat." Daarom is het volgens haar goed te weten dat die regels in de hele Europese Unie tegenwoordig gelijk zijn.
Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community
Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.