Cultuur & Media
AVROTROS

Jur verloor plots zijn hele geheugen: 'Hoe werkt een stoel?'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Jur verloor plots zijn hele geheugen: 'Hoe werkt een stoel?'

Als Jur 21 is - hij heeft zijn hele leven én een studie aan Harvard in het vooruitzicht - raakt hij door een ontsteking in zijn hersenen al zijn herinneringen kwijt. Zijn studievriendin Josephine van der Erve maakt een podcast over het bijzondere verhaal van Jur en vertelt erover in VINK. Ook Saskia Belleman schuift aan om over Zij is van mij te praten, een podcast over vrouwenmoord.

#237 - De jongen zonder gisteren - Zij is van mij - De ketting van Santanera - VINK: De podcastgids van Nederland

Jur moet alles opnieuw leren, ontdekt Josephine in de gesprekken die ze met hem en zijn familie heeft. Zo kent hij de woorden tafel en stoel wel, maar weet hij niet hoe die werken. Jur neemt ook veel zaken die hem verteld worden erg letterlijk. Josephine: "Dan vraagt zijn moeder: hoe heb je geslapen? En dan antwoordt hij: op mijn rug, hoezo? Of hij spreekt 'na het eten' met zijn vriendin af, en komt om half 12 's avonds bij haar aan."

Wie ben je zonder je herinneringen?

In de podcast De jongen zonder gisteren - vanaf 8 april te beluisteren - vertelt Josephine het verhaal, samen met Jur en zijn omgeving. Want wat is eigenlijk je identiteit als je alles opnieuw moet uitvinden, wie ben je zelf, en wat kunnen wij van Jur leren?

Bij VINK schoof ook Saskia Belleman aan over haar podcast Zij is van mij. Hoe kan het dat er in Nederland nog zoveel vrouwen worden vermoord door hun ex-partner? In de podcast - nu te beluisteren - zijn verhalen van nabestaanden en overlevers te horen.

#237 - De jongen zonder gisteren - Zij is van mij - De ketting van Santanera - VINK: De podcastgids van Nederland

VINK

Ben je op zoek naar luistertips? Heb je alle afleveringen van de 'Deventer Mediazaak' en de 'Brand in het Landhuis' al gehoord en ben je op zoek naar nieuwe parels op podcastgebied? De redding is nabij. VINK is dé podcastgids van Nederland! NPO Radio 1-presentator Mischa Blok nodigt twee podcastmakers uit die een kijkje geven achter de schermen. Hoe maak je eigenlijk een podcast? Beide gasten tippen bovendien een serie waaraan zij helemaal verslingerd zijn, en ook Mischa komt met een aanbeveling.

Iedere vrijdagnacht om 01:00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk vind je VINK ook in alle podcast-apps! Of op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie