Cultuur & Media
AVROTROS

Klimaatactivist Sieger Sloot: 'Het opgeheven vingertje werkt niet'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaatactivist Sieger Sloot: 'Het opgeheven vingertje werkt niet'

"Ik ben absoluut niet voor moralisme, dat werkt niet", zegt acteur en klimaatactivist Sieger Sloot over manieren om mensen aan te sporen om in actie te komen voor het klimaat. "We moeten het allemáál doen", aldus de acteur in MISCHA!.

#432 - Sieger Sloot: 'Zodra je je uitspreekt, blijk je meer medestanders te hebben dan je dacht' - MISCHA!

Het "opgeheven vingertje" werkt niet, volgens Sloot. "Vergelijk het met een stapeltje opgevouwen was op de trap. Alle gezinsleden stappen eroverheen. Je moet het niet alleen oppakken om op te ruimen, maar je moet dat ook vertellen. Ik leg het stapeltje was even in de kast. Daarmee laat je zien: dít moeten we doen. Het is niet zozeer belangrijk dát het gebeurt, maar dat we dit allemáál gaan doen."

Omgeving overtuigen? Geen energie in steken!

Samen met Carice van Houten maakte Sloot de podcast Eerste Hulp Bij Uitsterven - over het klimaat. Hij krijgt daarop leuke reacties, maar ook "haters". Sloot: "Ik was eerst ook vooral bezig mensen in mijn omgeving te overtuigen, zodat ze veranderen. Maar mensen zeggen dan ook: gaan jullie ons nu vertellen wat we anders moeten doen?!"

En dat is bij uitstek niet wat Van Houten en Sloot wilden met hun podcast. "We moeten die energie steken in het proberen te veranderen van de overheid. We kunnen elkaar eindeloos de maat nemen, vegan worden tot we een ons wegen, maar als Shell en Tata Steel niet worden aangepakt heeft het geen zin."

#432 - Sieger Sloot: 'Zodra je je uitspreekt, blijk je meer medestanders te hebben dan je dacht' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie