Cultuur & Media
NOS

Non-binair, trans én zwanger: 'We zijn gewoon een stel met een kinderwens'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Non-binair, trans én zwanger: 'We zijn gewoon een stel met een kinderwens'

De nieuwe documentaire 'Ryan is zwanger' volgt de non-binaire transpersoon Ryan die zwanger is van diens partner David. Tijdens de zwangerschap komen ze allerlei beperkingen en mogelijkheden tegen. Hoe gingen ze daar mee om? Ryan en David zijn te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

"Ik ben trans non-binair, dat betekent dat ik transgender ben en dat ik geen man en geen vrouw ben. Toen ik 23 was, ben ik in transitie gegaan van een meer vrouwelijk lijf naar een meer mannelijk lijf", zegt Ryan. "Er is zo weinig bekend. Ook ik wist in het begin niet dat je na een transitie nog zwanger kon worden. Ik vind dat alle transpersonen moeten weten dat ze ook op deze manier een gezin kunnen stichten."

'Wij zijn niet heel anders dan onze buren'

"Je kijkt gewoon naar een stel dat veel van elkaar houdt en een kind wil. Op een gegeven moment komen er wel struggles, maar in het begin is het heel normaal en zijn we eigenlijk heel saai."

"Dat willen we ook vertellen", vult David aan. "Als ik vertel dat Ryan zwanger kan worden, dan schrikken mensen wel eens. Het leven dat wij leven is niet zo heel anders als onze buren. Het is belangrijk dat mensen niet schrikken van genderneutrale dingen. Wij zijn net zo goed mensen met een kinderwens."

Voor de zwangerschap moest Ryan stoppen met testosteron. "Dat was best pittig. Gelukkig blijft heel veel, zoals je baard. Er zijn wel dingen die anders worden, zoals je vetverdeling. Alles wordt weer wat ronder. Maar zonder die transitie had ik mezelf niet zwanger kunnen zien. Anders was het mentaal te zwaar geweest."

Labels en vooroordelen

Ravi, het kindje van Ryan en David, inmiddels drie maanden oud, kreeg geen gender opgelegd. "Mensen plakken labels op je kindje als je zegt dat het een jongetje of een meisje is. Heel veel vooroordelen en verwachtingen worden op je kindje geplakt. Wij willen heel graag dat dat neutraal blijft. Ons kind krijgt alle opties: poppen, auto's, blauwe dingen, roze dingen."

Volgens David reageren mensen daar heel wisselend op. "Sommige mensen zeggen: waarom ook niet. Anderen vinden het raar of vinden het zielig. Maar ik vind het mooi om te ontdekken hoe het gaat als je van tevoren niet van alles opgelegd krijgt. Rond hun derde leeftijd zeggen kinderen zelf of ze een jongen of meisje zijn, ook als dat niet overeenkomt met wat in de broek zit."

oog ryan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie