Cultuur & Media
MAX

Jaloezie is een bitch: 'Het voelde bijna als een psychose'

foto: Kirsten van Teijn
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaloezie is een bitch: 'Het voelde bijna als een psychose'

Jaloezie, een emotie die vaak als taboe wordt beschouwd, maar onvermijdelijk is in vele relaties. In haar nieuwste voorstelling, "Jaloezie is een bitch", verkent Kirsten van Teijn deze donkere kant van de liefde. Na haar succesvolle voorstelling over haar polyamoureuze leven, duikt ze nu in de complexe wereld van jaloezie.

Van Teijn deelt in de persoonlijke voorstelling haar eigen worsteling met jaloezie, een emotie die ze voorheen niet kende. "Het voelde voor mij bijna als een soort psychose. Ik had mijn lijf niet meer in bedwang,"

Haar programma gaat niet alleen persoonlijke ervaringen, maar ook bredere maatschappelijke perspectieven op jaloezie en liefde. Van Teijn benadrukt de universele aard van deze emotie: "Iedereen heeft wel eens jaloezie meegemaakt. Het is voor iedereen verschrikkelijk." Wat het zo moeilijk maakt is de complexe aard van het gevoel: van jongsafaan krijgen we te horen dat we niet jaloers mogen zijn, we stoppen het weg, schamen ons ervoor. En als het dan toch naar boven komt, heb je geen idee hoe je daarmee om moet gaan. Juist omdat het een gevoel is dat nooit heeft mogen bestaan.

Van Tijn's benadrukt het belang van humor om met jaloezie om te gaan. Ze beschrijft hoe ze in haar voorstelling "Jaloezie is een bitch" het groene monster rechtstreeks confronteert, en zelfs de kracht vindt om ermee te spelen. "Het moet even pijn doen om vervolgens die angel er weer uit te trekken."

Nieuwsweekend is het zaterdagochtendmagazine van MAX. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur. Gepresenteerd door Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.

Ster advertentie
Ster advertentie