Cultuur & Media
BNNVARA

De drie beste speeches van april op een rij

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. De drie beste speeches van april op een rij

Elke laatste donderdag van de maand zet het speechpanel van De Nieuws BV, bestaande uit Jurjen van den Bergh van Campagnebureau De Goede Zaak en Huib Hudig van Speak to Inspire, de drie beste speeches van de maand op een rij. Met ditmaal als overkoepelend thema: menselijkheid.

Dit zijn de beste speeches van april 2024

Video niet beschikbaar

3: Demissionair minister Weerwind (D66) over motie modernisering van de Transgenderwet.

Het NSC en de SGP dienden een motie in om een voorstel voor het versoepelen van de Transgenderwet in te trekken en hier dus niet meer over in debat te gaan. Hoewel een (krappe) meerderheid van de Tweede Kamer zich achter deze motie schaarde, zei demissionair minister Weerwind er 'de grootst mogelijke moeite' mee te hebben.

En dat doet hij volgens Van den Bergh op 'een hele knappe manier', waarbij hij 'z’n rechtsstatelijke rol als demissionair minister van Justitie en Veiligheid en die van mens en D66 politicus combineert.' Hij praat heel stellig en formeel, toch vindt Hudig dat Weerwind wel een kans mist. Als je een bepaalde menselijke snaar wil raken, is concretisering extreem belangrijk, legt hij uit.

"Als je het over de transgender gemeenschap hebt, had hij daar in één of twee zinnen iets kunnen toevoegen. Of een argument: waarom dit nou echt belangrijk is, om je publiek ook nog even op gevoelsniveau te raken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2: Actrice Danai Gurira tijdens VN-Veiligheidsraad over conflict-gerelateerd seksueel geweld.

Danai Gurira is een Amerikaanse toneelschrijfster en actrice, vooral bekend vanwege haar rol als Michonne in de televisieserie The Walking Dead. Voor haar werk als toneelschrijfster kwam zij in contact met vrouwen die slachtoffer werden van conflict-gerelateerd seksueel geweld. Sindsdien vraagt zij aandacht en erkenning voor dit probleem. Zo ook middels deze krachtige speech tijdens een debat over conflict-gerelateerd seksueel geweld bij de VN-Veiligheidsraad.

"De boodschap die ze wil overbrengen is de onontkoombare boodschap van hoe gruwelijk we als mensen kunnen zijn. Hoe normaal het abnormale is in die conflicten", vertelt Van den Bergh. De speech grijpt beide heren vanaf het begin. Gurira begint met de woorden '80 cents', waarna ze uitlegt dat dit de prijs is voor het verkrachten van een kind, in wat een veilig vluchtelingenkamp zou moeten zijn.

De speech eindigt ook weer met deze woorden, daardoor springt de speech er qua retorica ook erg uit, vindt van den Bergh. "Ik zat 13 minuten lang helemaal in de afschuw over hoe gruwelijk het kan zijn, en dan wordt je dus weer terug gebracht naar hoe klein dat bedragje van 80 cent is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

1. Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) reageert op 'hij is geen Fries' opmerking Johan Derksen

Derksen trok in het programma Vandaag Inside De Hoop zijn Friese identiteit in twijfel. Het kamerlid reageerde op zijn eigen social media met deze krachtige videoboodschap, waarin hij begint in vloeiend Nederlands en daarna in 33 seconden laat zien dat hij 'in woord, gebaar en in realiteit' een volbloed Fries is.

"Hij bevecht zijn identiteit niet, maar bevestigt hem", zegt Van den Bergh. "Dat is retorisch heel knap. Hij staat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer, loopt die zaal in na z'n 33 seconden, en straalt uit 'ik maak hier geen woorden meer aan vuil', en loopt naar het centrum van de macht." Hudig vult instemmend aan. "Doordat hij over zichzelf vertelt en weer naar dat hele concrete gaat, maakt hij van zichzelf een mens." Zelfs zonder argumentatie ga je vanzelf denken: 'Johan Derksen lult uit z'n nek'.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie