Cultuur & Media
BNNVARA

Kunnen we leren over de dood door er films over te kijken?

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we leren over de dood door er films over te kijken?

De meeste mensen denken liever niet na over de dood. Toch zijn er veel films waarin de dood een belangrijk thema is. Zouden we er middels het kijken van deze films iets over kunnen leren? Dat onderzocht Enny Das, hoogleraar persuasieve communicatie aan de Radboud Universiteit. Ze vertelt erover in De Nieuws BV.

Films er series helpen bij leren omgaan met de dood

Video niet beschikbaar

Angst

Uit psychologische onderzoeken blijkt dat de angst voor de dood, de grootste angst is die mensen hebben, vertelt Das. Feit is wel: we gaan nou eenmaal allemaal dood. De enige strategie die we tot onze beschikking hebben, is het wegdrukken van het onderbewuste en er niet meer over nadenken, licht de hoogleraar toe. "Dat is aan de ene kant heel effectief, want als je de hele dag aan de dood zou denken, dan kom je ook niet meer aan leven toe. Maar het heeft ook een nadeel, want als je er nooit aan denkt blijft 't in je onderbewuste een heel eng, angstaanjagend iets."

Hoewel mensen in het dagelijks leven liever niet met deze thematiek bezig zijn, kijken ze wel vrijwillig naar films over de dood. En misschien leren mensen daar stiekem wel wat van, bedacht Das. "We vinden het eng en kijken liever weg, maar op het moment dat je kijkt dan kun je misschien ook wel constateren dat dat angstbeeld wat je voor je hebt, misschien verandert en er soms ook wel mooie aspecten aan de dood kunnen zitten."

Onderzoek

Voor het onderzoek liet ze de helft van de respondenten nadenken over hun eigen heengaan, de andere helft niet. Vervolgens liet Das de ze kijken naar filmfragmenten waarvan het einde was gemanipuleerd. Zo zagen de respondenten scènes waarin op verschillende manieren werd omgegaan met de dood.

Uit haar onderzoek blijkt dat niet iedereen automatisch iets leert van films kijken over de dood, maar het kan wel. "Als het urgent is, bijvoorbeeld omdat je een geliefde hebt die stervend is of je bent zelf aan het worstelen met het leven, dan kunnen films je echt helpen. Ze kunnen je helpen om andere perspectieven te openen, die je nog niet had bedacht. Want vaak zit je vast in je eigen manier van denken."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie