Buitenland
NOS

Russische vrouwen van militairen online in verzet

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische vrouwen van militairen online in verzet

Protest in Rusland is een zeldzaamheid geworden, maar de afgelopen weken is er steeds vaker een opvallend tegengeluid te horen. Het komt van vrouwen die zich zorgen maken over hun man, zoon of vader in het leger. Zij eisen de terugkeer naar huis. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt Geert Groot Koerkamp hoe omvangrijk dit protest is.

Video niet beschikbaar

Emotionele boodschappen

De vrouwen nemen video's op met emotionele boodschappen. "Alsjeblieft, laat mijn man leven", smeekt een vrouw uit de regio Samara. "Mijn man is zijn zicht en gehoor deels verloren, laat hem thuis herstellen", zegt een lotgenoot in een andere video. "Deel deze video op je sociale media!"

De vrouwen kiezen hun woorden zorgvuldig. Het protest richt zich niet tegen de oorlog zelf, of tegen oorlogsmisdaden die worden begaan. De vrouwen willen vooral dat hun geliefdes worden vervangen door een nieuwe rekruut. In de video's zijn opvallend veel verhalen te horen van gewonde mannen die worden gedwongen door te vechten.

Potentie

Correspondent Geert Groot Koerkamp zegt erover in de uitzending: "Dit protest is weliswaar klein, maar heeft wel de potentie om groter te worden. Het gaat niet om de traditionele oppositie die tegen de oorlog is, maar juist de groep die eigenlijk aan de kant van het Kremlin staan. Toen er zorgen waren over een mogelijk protest bij het Rode Plein, rukte er meteen een enorme politiemacht uit. Dat laat zien dat het Kremlin een groter protest vreest."

De angst voor repressie is groot. Een van de actiegroepen, Weg naar Huis, zegt dat de geheime dienst FSB actief mannen van protesterende vrouwen opspoort. Zij zouden worden ondervraagd, bedreigd en gedwongen het thuisfront gerust te stellen.

Russische vrouwen protesteren op sociale media tegen dienstplicht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie