Buitenland
NOSNTR

Zangvogels illegaal gevangen en gedood op Cyprus: 'We merken dat het slechter gaat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zangvogels illegaal gevangen en gedood op Cyprus: 'We merken dat het slechter gaat'

Meer dan 400.000 vogels zijn afgelopen najaar illegaal gevangen en gedood op het eiland Cyprus, in de Middellandse zee. Dat blijkt uit onderzoek van Birdlife Cyprus. De slachtoffers zijn zangvogels, zoals de rietzanger en de zwartkop. Ze worden uiteindelijk verkocht als een lokale lekkernij en ook dat is al tientallen jaren verboden.

"Al die zangvogels komen terecht in grote misnetten of op lijmstokken", zegt Timo Roeke van de vogelbescherming in Nieuws en Co. "Die worden dan vervolgens door de stropers binnengehaald en dan verkocht in restaurants of voor eigen consumptie. En dan worden daar allerlei delicatessen van gemaakt. Maar daar zijn wij als vogelbescherming niet zo blij mee."

Het gaat om vogels die op dat moment aan het trekken zijn. "Cyprus is een eiland in de Middellandse Zee en ligt redelijk gunstig", legt Roeke uit. "Het is een ideale tussenstop voor veel vogels tijdens de migratie. Ze gebruiken het eigenlijk even om bij te tanken en dan weer als springplank om verder te trekken naar de plek van bestemming. Maar die tussenstop is dus niet zonder gevaren."

Op twee manieren gevangen

Ze worden volgens Roeke op twee manieren gevangen. "Er is één manier die we hier in Nederland ook gebruiken. Alleen ringen we dan de vogels en laten we ze weer vrij voor wetenschappelijk onderzoek. Dat is door het gebruik van een misnet. De andere is nog gruwelijker, dat zijn de lijmstokken. Vogels komen dan vast te zitten op een tak. En die worden er dan letterlijk, of ze nog leven of niet, afgetrokken en geplukt."

In een misnet kunnen ze best lang in leven blijven, weet Roeke. "Wat we hier in Nederland doen is dat we om het kwartier of om de twintig minuten even langs een net lopen om de vogels er netjes uit te halen. Maar in Cyprus worden ze eigenlijk gewoon aan hun lot overgelaten en komt er soms een paar dagen later pas iemand langs om ze dan dood weer uit het net te halen."

Wat merken we in Nederland?

Het is lastig om te zeggen of we daar in Nederland ook wat van merken, zegt Roeke. "Wat we wel merken is dat het met sommige zangvogels, waaronder die zwartkop en rietzanger, slechter gaat. Het is vaak een opeenstapeling van ook nog heel veel andere variabelen waardoor het slecht gaat met die vogels. Dus het zijn allemaal druppels in een emmer die ze niet kunnen gebruiken."

Vanuit de overheid van Cyprus gebeurt er te weinig, vindt Roeke. "Er moet gewoon handhaving plaatsvinden. Er is bezuinigd op deze tak van de politie en het zit zo diep in de cultuur van de Cyprioten om dit te doen. Dus het is echt heel lastig om dit op deze manier tegen te gaan. Daarom hebben wij als Vogelbescherming in 2017 donaties gevraagd om deze agenten beter te leren trainen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie