Buitenland
WNL

Documentairemaker Bouzamour over de beving in Marokko: 'Dacht dat het een aanslag was'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Documentairemaker Bouzamour over de beving in Marokko: 'Dacht dat het een aanslag was'

Documentairemaker van onder meer WNL's Mocronado's, Jalal Bouzamour, was als verrassing voor zijn moeder naar Marokko gevlogen. De twee wilden net plaatsnemen in een restaurant toen de aardbeving begon. "De grond begon te trillen en te shaken. Het was een bizarre gewaarwording", vertelt Bouzamour in WNL In de Kantine.

Video niet beschikbaar

Volgens de laatste cijfers heeft de beving aan meer dan duizend mensen het leven gekost. Honderden mensen zijn gewond. Mogelijk lopen de aantallen nog verder op. Het epicentrum van de beving was in de bergen waar veel kleine dorpjes zijn. Die zijn momenteel moeilijk tot niet te bereiken.

Ook in Marrakesh is de ravage na de ramp groot. "Heel veel mensen stonden binnen enkele seconden op straat. Iedereen was bang dat gebouwen zouden instorten. Daarna volgde verschillende explosies waardoor ik dacht dat het om een aanslag zou gaan."

Volgens de documentairemaker is het bij de meeste inwoners nog niet ingedaald wat er precies is gebeurd. "De informatie is schaars en mensen lopen beduusd over straat en kijken naar de ingestorte gebouwen."

Hulp

Bouzamour merkt dat hulp langzaam opgang komt. "Inwoners willen elkaar helpen maar het is chaos. Het is niet duidelijk wat precies nodig is en waar." Onderneemster Nasima el Bachiri heeft haar roots in Marokko en ziet dat vooral veel mensen van Noord-Marokko naar het zuiden trekken om te helpen. "Iedereen wil elkaar helpen. In mijn netwerk hier zie ik ook heel veel hulpacties."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Rode Kruis heeft inmiddels het gironummer 6868 opengesteld om slachtoffers te helpen. Nederland kan verder humanitaire hulp sturen via het USAR-team. "Maar Marokko moet daar wel om vragen en het moet dan de mogelijkheid hebben om die hulpdiensten te kunnen ontvangen", reageert Generaal buiten dienst Mart de Kruif.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie