Buitenland
VPRO

'Beschuldigingen Kremlin richting Oekraïne onmogelijk: grens is strikt bewaakt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Beschuldigingen Kremlin richting Oekraïne onmogelijk: grens is strikt bewaakt'

De nasleep van de aanslag op de concertzaal in Moskou is óók voelbaar in Oekraïne. Daar kijken ze angstig toe naar de beschuldigingen vanuit het Kremlin. Verslaggever Michiel Driebergen uit in Bureau Buitenland echter grote twijfels bij die beschuldigingen, en noemt bijvoorbeeld het verhaal dat de terroristen de grens naar Oekraïne wilden oversteken 'onmogelijk'.

Honderdduizenden terroristen in Oekraïne

Volgens Driebergen vatte president Zelensky het sentiment onder de Oekraïners het beste samen. "Terwijl ze onze steden platbranden en daar martelen en verkrachten, geven ze onze schuld", citeert Driebergen. "Ze sturen honderdduizenden terroristen naar Oekraïne. Maar ja, wat er in eigen land gebeurt, dat kan ze eigenlijk niet schelen. Als die honderdduizend manschappen in Oekraïne nou zouden in worden gezet om terrorisme te voorkomen, dan zou dat beter gaan."

Quote

Er is wel een doorgang, maar die is natuurlijk strikt bewaakt, ook door de Russische veiligheidsdienst FSB.

Michiel Driebergen

Belarus

Ondanks dat IS de aanslag heeft opgeëist, zinspeelt het Kremlin juist op Oekraïense betrokkenheid bij de aanslag, onder ander door te stellen dat de daders van plan waren om naar Oekraïne te vluchten. Iets dat onmogelijk zou volgens de Oekraïne correspondent. "De grens met Oekraïne is niet over te steken vanuit Rusland. Er is wel een doorgang, maar die is natuurlijk strikt bewaakt, ook door de Russische veiligheidsdienst FSB." "Daar kun je niet over."

Dat de aanslagplegers niet onderweg waren naar Oekraïne, wordt volgens Driebergen ook onderbouwd door een statement van de Belarussische ambassadeur die stelt dat ze zijn opgepakt in een poging de grens tussen Rusland en Belarus –en dus niet Oekraïne– over te steken.

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie