Japans ‘otaku’-woordenboek voor liefhebbers van anime en manga
- Nieuws
- Japans ‘otaku’-woordenboek voor liefhebbers van anime en manga
Je hebt gewone fans van anime en manga, en dan heb je de 'otaku': zij zijn geobsedeerd. Speciaal voor hen is er nu een woordenboek uitgebracht, vertelt correspondent Anoma van der Veere in Bureau Buitenland.
Video niet beschikbaar
Subcultuur voor anime- en mangafans
Een woordenboek speciaal voor een subcultuur, in Japan kan het. Het gaat dan ook om een grote subcultuur, namelijk die van otaku’s.
"Otaku is eigenlijk een synoniem voor iemand die echt een obsessie heeft met iets," legt de correspondent uit. "Iemand die bijvoorbeeld een Spiderman-obsessie heeft, die zou je in Japan een Spiderman-otaku noemen." In Japan worden er vooral anime- en mangafans mee aangeduid, en daarvan zijn er misschien wel honderdduizenden. "Die hebben allemaal een eigen taaltje, en vandaar dat daar nu een woordenboek voor is gemaakt."
'Kawaii'
"Het leuke is dat het begon als een schoolproject van twaalf studenten in de stad Nagoya", zegt Van der Veere. Hun idee sloeg aan en werd opgepakt door een grote uitgeverij. Die heeft nu groot succes: het woordenboek is zo populair dat het tijdelijk niet beschikbaar was. Zelfs van de online versie werd tijdelijk de verkoop stilgelegd wegens het grote succes.
Over sommige woorden in het woordenboek is nog wel discussie. "Zoals kyawawa. Dat zou schattig moeten betekenen, van het woord kawaii. Maar het is een woord dat echt maar door één karakter in een specifieke manga wordt gebruikt."
"Het meest bijzondere woord is denk ik oshikatsu. Dat is een combinatie van oshi, enorm fan zijn, en katsu, geobsedeerd zijn. Dat woord is inmiddels zo populair dat het ook door niet-otaku’s wordt gebruikt." Zo ontleent de populaire anime ‘Oshi no Ko’ ook zijn naam aan dit concept.
Groeiende anti-Israëlkritiek in VS & Russische spionnen ongemoeid in Brussel - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.