Buitenland
NOS

Noodweer Curaçao: 'Trof een grote ravage aan'

foto: Twitter/NOSfoto: Twitter/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Noodweer Curaçao: 'Trof een grote ravage aan'

Het noodweer op Curaçao heeft heftige modderstromen veroorzaakt. Door heel veel regen zijn verschillende dammen doorgebroken. De normaal azuurblauwe baaien, zijn nu bruingekleurd door de modder. Correspondent Caribisch gebied Dick Drayer en cabaretier Jandino Asporaat vertellen erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Modderstromen teisteren Curaçao door noodweer

Video niet beschikbaar

"Het heeft de laatste tijd nauwelijks geregend, dus het water is weer wat helderder aan het worden", zegt Drayer. Die wel z'n hart vasthoudt voor het koraal om Curaçao heen. Veel toegangswegen zijn ook beschadigd, net als meerdere stranden.

Spoedoverleg

Volgens Drayer zijn de meeste inwoners van Curaçao boos. Zij willen nu een duurzaam plan van aanpak. Zodat de natuur goed kan herstellen. Er moet echt wat gebeuren aan het herstel van dammen en afwatering. "Eerder dit jaar waren er ook al stranden weggespoeld." Dus moet dat plan er nu echt komen, zodat de inwoners van Curaçao over een paar maanden niet weer hetzelfde meemaken.

Er is nu door de premier een spoedoverleg afgekondigd, maar daar is nog niks concreets uitgekomen. De verwachting is wel dat in de loop van vandaag er meer bekend gaat worden over eventuele plannen. Vooral het opknappen van stranden kan een lange tijd in beslag nemen.

Ravage

Het zijn niet alleen de witte stranden die te lijden hebben, maar ook in het binnenland is de ravage groot. Zo ook bij Nationaal Park Hofi Mango, opgezet door Jandino Asporaat. Toen hij het nieuws hoorde, vloog hij meteen naar het eiland. "Wat ik aantrof was echt een ravage, de infrastructuur van het hele park is eigenlijk weg", aldus Asporaat. "Het park ligt in een soort vallei, tussen twee dammen in, dus wij hebben eigenlijk de volle kracht van de natuur gekregen. Zelfs delen van het asfalt van de wegen is weggevaagd."

Niet allen de infrastructuur is weg, ook vele planten zijn weggespoeld. "Het is zo pijnlijk wat er is gebeurd", aldus Asporaat. Die pleit voor betere plannen in watermanagement en het meer planten van bomen. Volgens hem moet er nu echt verantwoordelijkheid worden genomen. Hij geeft ook aan zelf mee te willen werken aan oplossingen.

Noodweer Curaçao

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie