Buitenland
NOS

Duizenden gevangenen in Haïti bevrijd na bestorming

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duizenden gevangenen in Haïti bevrijd na bestorming

In Haïti heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen nadat gewapende bendes in de hoofdstad Port-au-Prince een gevangenis hebben bestormd en aangevallen. Bij die actie zijn bijna alle 4000 gevangenen ontsnapt, zegt een lokale journalist tegen de BBC. Midden-Amerika correspondent Boris van der Spek vertelt meer in het NOS Radio 1 Journaal.

"Bendes vallen al meerdere dagen politiebureaus en banken aan. En nu zetten tegelijkertijd een aanval in op de grootste gevangenis van Haïti. Cipiers, politie, niemand kon ze tegenhouden. Een groot gedeelte van de gevangenen waren bendeleden en die hebben zich weer bij hun groep gevoegd."

Gecoördineerde aanval

Bij de aanval zouden ook mensen zijn gedood. Een journalist van persbureau Reuters bezocht de gevangenis vandaag en zag drie lichamen van gevangenen op de binnenplaats liggen. De poort van de gevangenis staat volgens de journalist open. Bewakers of politieagenten zijn nergens te bekennen.

"Sinds donderdag ligt het openbare leven in en rond Port-au-Prince al zo goed als stil door het opgelaaide bendegeweld. Meerdere criminele groepen lijken samen te werken tegen de regering van premier Henry. De machtige bendeleider Jimmy Chérizier, bijnaam 'Barbecue', zei eerder op sociale media het land te willen "bevrijden" en eist dat Henry aftreedt."

Kenia

De premier zit zelf overigens op het moment niet in Haïti, maar in Kenia. "Hij is daar om een akkoord te sluiten over een internationale vredesmissie die moet helpen de vrede in Haïti te herstellen. Kenia heeft ervaring met internationale missies, bijvoorbeeld in Somalië."

"Maar het land heeft tot nu toe zo'n duizend agenten toegezegd. Als je alleen al denkt aan de vierduizend gevangen die zijn ontsnapt en de macht die de bendes in het land hebben, dan is het de vraag of zo'n vredesmacht daartegen op kan."

Hoe kunnen bendes in Haïti zoveel overmacht hebben dat ze gevangenen kunnen bevrijden?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie