Buitenland
KRO-NCRV

Hoe is het met Islamitische Staat? 'Er lopen nog duizenden IS'ers rond'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is het met Islamitische Staat? 'Er lopen nog duizenden IS'ers rond'

Komend weekend is het vijf jaar geleden dat terreurgroep Islamitische Staat zijn laatste grondgebied verloor in Syrië. Maar dat wil niet zeggen dat IS helemaal weg is, zegt journalist Brenda Stoter Boscolo bij Spraakmakers. Want hoewel een groot deel van de tienduizenden IS'ers in Koerdische gevangenissen zit, loopt de andere helft nog vrij rond.

"Vermoedelijk zitten duizenden IS'ers ondergedoken in Syrië en Turkije", zegt Stoter Boscolo. Zij schreef een boek over de genocide op de Jezidi's door IS en is vaak in het gebied geweest.

IS en het gedachtegoed is niet weg

IS zit nog steeds in allerlei landen, zoals in grote delen van Noord- en West-Afrika. Maar ze zijn niet meer zo verenigd als in de hoogtijdagen in Syrië en Irak. Ook het gedachtegoed van IS is nog lang niet weg. Stoter Boscolo vreest zelfs dat leden die nu gevangenzitten verder radicaliseren. Dat zag je eerder ook bij leden van Al Qaida. "In de Koerdische gevangenissen zitten IS-mannen hutjemutje op elkaar en kunnen verder niet zoveel. Ik kan me voorstellen dat je daar verder radicaliseert."

Voedingsbodem IS

Stoter Boscolo denkt niet dat IS snel een nieuw kalifaat zal uitroepen, maar het gedachtegoed is niet zomaar weg. Daarom denkt ze dat we alert moeten blijven. Armoede, chaos en politieke instabiliteit zijn de voedingsbodem voor IS. Wat dat betreft zijn er nu plekken genoeg waar hun gedachtegoed wortel kan schieten.

Gaza

Ook waarschuwt de journalist dat de uitzichtloze situatie in Gaza, waar dagelijks duizenden burgers omkomen, koren op de molen is van IS. "Ik maak me zorgen dat groepen als IS een extra dreiging kunnen gaan vormen daar." Dat is volgens haar ook de modus operandi van de terreurbeweging. "Wraak nemen als er iets tegen moslims gebeurt, waar ook ter wereld."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie