Buitenland
EO

Lobbyist in Brussel: 'Mijn werk is schimmig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lobbyist in Brussel: 'Mijn werk is schimmig'

Amazon lobbyde met veertien man in het Europees Parlement, maar ze zijn allemaal niet meer welkom. Hun passen werden ingetrokken, zo werd woensdag bekend. Milos Labovic, die jaren werkte als lobbyist in het Europees Parlement, snapt het wel: "Ze kwamen niet opdagen bij een hoorzitting specifiek over Amazon."

Wat deden lobbyisten van Amazon in het Europees Parlement? (29 februari 2024) - Geld of je leven

Labovic vertelde in Geld of je leven over het reilen en zeilen van lobbyisten in Brussel. "Het Europees Parlement is één van de grootste gebouwen ter wereld. Er worden exposities gehouden, evenementen, recepties, lunchmeetings, ontbijtmeetings. Wel 200 evenementen per dag", vertelt hij.

Bij die bijeenkomsten kan iedereen met een toegangspas komen, of je nu Europarlementariër, medewerker of lobbyist bent. Daar leren mensen elkaar kennen en beïnvloeden ze elkaar. "Als lobbyist moet je de juiste mensen kennen en ze moeten je vertrouwen", vertelt Labovic, die ook een boek schreef over lobbyen in Brussel. Hij geeft toe dat dit proces 'schimmig' is: "Ik heb veel meer invloed dan een willekeurige burger."

Amazon

Eén van de commissies van het Europees Parlement besloot een hoorzitting te organiseren over de werkomstandigheden bij Amazon. Daar werden vertegenwoordigers van het gigantische Amerikaanse bedrijf voor uitgenodigd, maar ze kwamen niet opdagen. Labovic: "Dat schoot bij de Europarlementariërs in het verkeerde keelgat en toen zeiden ze: jullie mogen nooit meer komen."

Wie een pasje krijgt, wordt bepaald door ‘the bureau’, een secretariaat bestaande uit Europarlementariërs. Bij dat secretariaat werd een aanvraag ingediend om de passen van de Amazon-lobbyisten in te trekken en dat werd gehonoreerd. Het is best bijzonder, want het gebeurde nog maar één keer eerder bij een bedrijf. "Het Europees Parlement kan geen boetes uitdelen, dit is het enige wat ze kunnen doen", aldus de lobbyist.

De EP-pas van Labovic is overigens verlopen. Hij mag nu ook niet naar binnen. "Maar dat is luiheid, want de administratieve rompslomp die erbij komt kijken is best groot", vertelt hij. Hij is vooral in Den Haag te vinden, waar hij lobbyt namens de Vervoerregio Amsterdam.

Zonder toegangspasje van het Europees Parlement is het lastig lobbyen

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie