Buitenland
VPRO

Spanje betaalt hoge prijs voor het levendige avondleven

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spanje betaalt hoge prijs voor het levendige avondleven

Het levendige avondleven in Spanje is wellicht niet zo onschuldig als dat het lijkt. Dat was de boodschap van de Spaanse minister van arbeid Yolanda Díaz, toen ze haar zorgen rondom de openingstijden van horeca uitte op nationale televisie. Sindsdien is er in Spanje een publiek debat opgelaaid. Want de mogelijkheid om tot middernacht uit eten te gaan, dáár kom je niet zomaar aan. Bij Bureau Buitenland vertelt Laura Boog Posada wat er achter deze late eettijden zit, én de consequenties ervan.

Andere dagverdeling

Iedereen die wel eens in Spanje uit eten is gegaan, heeft het vast en zeker meegemaakt: om 18:00 te horen krijgen dat de keuken pas vanaf 21:00 open is. Spanjewatcher Laura Boog Posada vertelt hoe dat komt: "In Spanje is een werkdag anders verdeeld dan hier. Ze gaan net zo vroeg naar werk als dat wij in Nederland gaan, maar de werkdag wordt een aantal uur op pauze gezet. Dat is namelijk het moment van de belangrijkste maaltijd van de dag."

Boog Posada vertelt dat het onder meer een nalatenschap van de dictatuur van Franco. "Men werkte in die tijd vaak in het ene bedrijf in de ochtend, at vervolgens thuis wat, en werkte dan in de middag tot in de avond bij een ander bedrijf." Ondanks dat de gemiddelde Spanjaard nu een hele dag bij hetzelfde bedrijf werkt, is deze dagverdeling wel blijven hangen. “Daardoor komt men laat uit werk, en gaat dus ook laat (uit) eten”, vertelt Boog Posada. "Het Spaanse avondleven is dan ook ontzettend levendig."

Quote

Nergens in Europa zijn er nog zoveel mensen aan het werk tussen 18:00 en 20:00

Laura Boog Posada

Late openingstijden

Deze traditie is echter niet een en al gezelligheid. De late openingstijden zorgen er namelijk voor dat het horecapersoneel tot 1, soms zelfs 2 uur ‘s nachts, bezig is met opruimen. Yolanda Díaz, minister van arbeid en sociale economie, wierp daarom afgelopen maandag in op nationale televisie vraagtekens op over de redelijkheid van de openingstijden van de Spaanse restaurants.

En dat werd haar niet door iedereen in dank afgenomen, vertelt Boog Posada. "Zo viel de president van Madrid, van de rechts conservatieve partij PP, over de uitspraak. Op X reageerde zij met de bewering dat de socialistische regering van Spanje een zielloos land willen maken, waar men slechts thuis zit en zich verveelt."

Diepgeworteld in Spaanse cultuur

Volgens Boog Posada is het een debat dat op meer slaat dan alleen de horeca. "De lange werktijden zie je terug in alle sectoren. Ook winkels gaan pas om 21:00 dicht. De trend is terug te zien in de cijfers: nergens in Europa zijn er nog zoveel mensen aan het werk tussen 18:00 en 20:00."

Of de restaurants ook daadwerkelijk eerder dicht gaan is nog even afwachten, vertelt de Spanjewatcher. "Het zit namelijk diepgeworteld in de Spaanse cultuur." Wel zijn inmiddels al geluiden over de arbeidsvoorwaarden van het horecapersoneel, zoals meer rustmomenten. “Het besef is dus wel ingedaald dat er iets moet veranderen."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie