Buitenland

Marokko blinkt uit in terrorismebestrijding

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Marokko blinkt uit in terrorismebestrijding

De Marokkaanse koning Mohammed de Zesde riep afgelopen weekend zijn landgenoten in binnen- en buitenland op, om op te staan tegen extremisme en terreur in naam van de islam. Hij hield zijn toespraak ter gelegenheid van zijn verjaardag en onafhankelijkheidsdag.

Marokko heeft een naam hoog te houden op het gebied van terreurbestrijding. Zowel Frankrijk als België riepen na de aanslagen in Parijs hulp in van Marokko bij het opsporen van terreurverdachten. Geheel verwonderlijk is dat niet, aangezien in Saint Denis enkele verdachten konden worden opgespoord op aanwijzingen van Marokko. De Marokkaanse geheime dienst staat bekend als een van de beste ter wereld, hoewel de middelen die zij inzetten om hun doel te bereiken met regelmaat privacy of mensenrechten schendt.

In Rabat lopen zwaar bewapende militairen op straat. “Mensen moeten zich veilig voelen”, zegt Mohammed Benhammou. Hij is een internationaal expert op terrein van terreurbestrijding en deradicalisering én adviseert de Marokkaanse overheid op dit terrein. “Zeker in 2003 is Marokko verrast door de aanslagen. De geheime dienst wist toen niet hoe die terreurcellen opereerden en hoe ze aan hun geld kwamen. In de afgelopen tien jaar is er veel veranderd. We weten nu veel meer.”

Beste ter wereld

Waarom is de terreurbestrijding van Marokko één van de beste ter wereld? Volgens Benhammou heeft het te maken met de stabiliteit van het land. “Marokko is één van de meest stabiele landen van de Arabische wereld en dat komt omdat het één van de oudste landen in de Arabische wereld is. Het kent geen gebieden die niet onder controle staan van de Staat.”

Om de terreurdreiging te bestrijden, werd een grote campagne gelanceerd. De anti-terrorismewet werd aangepast zodat verdachten sneller kunnen worden opgepakt en berecht en er wordt zeer actief gezocht naar verdachten. Een speciaal in het leven geroepen dienst, het Bureau Central d’Investigation Judiciaire (BCIJ, een soort FBI) rolt regelmatig netwerken op met een link naar IS. Onlangs werd in Marokko nog iemand opgepakt die direct in verband te brengen is met de daders van de aanslagen in Parijs.

Sinds de aanslagen in Casablanca in 2003, heeft de Staat de controle op de wijze waarop islam wordt overgebracht verscherpt. Imams worden door Marokko opgeleid en scherp in de gaten gehouden. Marokko volgt de Maliki rechtsschool binnen de islam. Deze stroming is redelijk mild en gaat uit van een tolerante samenleving. Dit is dan ook de boodschap die constant wordt verspreid op basis van de theologie.

Vorig jaar werd in Rabat een nieuwe imamschool geopend waar niet alleen Marokkaanse, maar ook Afrikaanse en Europese imams worden opgeleid. Vanuit beide continenten is er veel interesse in de aanpak van Marokko.

Bekijk hier de reportage

Ster advertentie
Ster advertentie