Buitenland
VPRO

Hoe geloofwaardig zijn de hervormingen in Saudi-Arabië?

foto: EPA/MAST IRHAM
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe geloofwaardig zijn de hervormingen in Saudi-Arabië?

Vrouwen mogen weer autorijden, er is een bruisend nachtleven en geestelijken zien hun macht ingeperkt worden. Het zijn zeer ingrijpende hervormingen voor Saudi-Arabië. Daar lijkt de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman voorlopig mee door te willen gaan. In Bureau Buitenland vertelt Midden-Oostenkenner en NRC-columnist Carolien Roelants dat hier een hele duidelijke agenda achter zit.

Hervormingen in Saudi-Arabië

Roelants was recentelijk in het land en zag drastische veranderingen ten opzichte van tien jaar geleden. Zo worden er grote festivals en concerten georganiseerd, door de straten van hoofdstad Riyad klinkt er muziek, en cafés en restaurants zijn niet langer gescheiden voor vrouwen en mannen.

Achter al deze hervormingen zit een duidelijke agenda, vertelt Roelants. De Saudische kroonprins wil af van de olieverslaving. Daar moet een alternatief voor komen. Toerisme is een lucratieve sector waar Bin Salman nu vol op inzet, ziet Roelants.

In een interview met Fox News vertelt de Saudische kroonprins over de hervormingen in zijn land.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hypocriet

Daarnaast is er een behoorlijke generatie jongeren in het land. Die moeten tevreden gehouden worden, legt de Midden-Oostenkenner uit. Maar, voegt ze eraan toe, de vrouwenactivisten die ze tien jaar geleden kon interviewen, zitten nu achter de tralies of hebben een spreekverbod. De sociale hervormingen zijn groot maar op politiek niveau komt daar weinig van terecht, vertelt ze.

Ook mensenorganisaties zijn kritisch en zetten er vraagtekens bij. Amnesty International noemt de beloften op het gebied van progressieve hervormingen door Bin Salman zelfs hypocriet.

luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie