Buitenland
VPRO

Monsterverkiezingen in India: grootste democratie ter wereld staat onder druk

foto: Himanshu SHARMA / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Monsterverkiezingen in India: grootste democratie ter wereld staat onder druk

Vrijdag zijn in India de grootste verkiezingen ooit begonnen: ruim 900 miljoen kiezers gaan de komende weken naar de stembus. En de Indiase premier Narendra Modi hoopt op een derde termijn. Maar de grootste democratie ter wereld staat, onder Modi, ook steeds meer onder druk. Dat vertelt Casper Thomas, journalist voor de Groene Amsterdammer, in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Democratisch spektakel

Casper Thomas is net terug van zijn reis naar India. "De verkiezingen leven enorm in het land. Dat er op zo'n grote en bijna onvoorstelbare schaal verkiezingen kunnen worden georganiseerd, zijn de Indiërs trots op. De stembusgang in het land is redelijk onomstreden, het is een gezond democratisch spektakel."

Tussen 2012 en 2014 was Thomas er correspondent. Sindsdien is er veel veranderd in het land en heeft premier Modi er zijn stempel gedrukt, ziet hij. "De fundamentele verandering is van pluralisme naar een politieke monocultuur. Dat is gelijkgeschakeld met het idee wat India is en moet zijn."

Quote

De moslimbevolking wordt neergezet als een vreemde eend binnen de samenleving.

Casper Thomas

Zorgen om hindoenationalisme

Modi is een bepleiter van het hindoenationalisme, en daar zijn steeds meer zorgen over. "In speeches van Modi is dat een terugkerend thema. Het idee is dat minderheidsgroeperingen zich ondergeschikt moeten maken aan de dominante cultuur, dat is iets relatief nieuw in India." Vooral de moslims ondervinden dat, zegt Thomas. "Het hele politieke vertoog wordt doortrokken door hindoenationalisme: wij mogen bepalen wat hier gebeurt en de rest heet er maar naar te luisteren."

Persvrijheid is een exemplarisch voorbeeld waar steeds meer zorgen over zijn, vertelt de journalist. "De media zijn meer machtsgezind geraakt. De ruimte voor weerspraak is kleiner geworden. Het gemak waarmee buitenlandse correspondenten hun werk kunnen doen, is moeilijker geworden."

Toch is Modi waanzinnig populair bij zijn achterban, vertelt Thomas. "Hij presenteert zich graag als de belichaming van een nieuw hoofdstuk in het land. En hoop bij deze verkiezingen op een supermeerderheid."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie