Zo kan jij huis en tuin verduurzamen
- Nieuws
- Zo kan jij huis en tuin verduurzamen
Lodewijk Hoekstra ken je waarschijnlijk als tv-tuinman met programma’s als 'Eigen Huis en Tuin' en recent 'De Grote Tuinverbouwing'. Naast leuke programma's maken, wil hij mensen inspireren om zelf actie te ondernemen bij het verduurzamen en vergroenen van de eigen leefomgeving, vertelt hij in Vroege Vogels. In zijn nieuwe boek Groen Geluk geeft hij allerlei tips voor een duurzamer leven in je huis en tuin.
Video niet beschikbaar
In zijn boek geeft de tv-tuinman onder andere tips over hoe je je huis zo duurzaam mogelijk kunt verbouwen of renoveren. Bijvoorbeeld als je gaat isoleren. De meeste mensen gebruiken daarbij glaswol of steenwol. Maar de impact op het milieu is veel lager als je isoleert met cellulose (papiervlokken), gerecycled katoen of hennep.
Een ander voorbeeld is om altijd te kiezen voor de meest natuurlijke en onbehandelde materialen, zoals hout. Onder meer omdat het dan uiteindelijk beter kan worden gerecycled. In zijn boek zet hij vervolgens op een rijtje op welke duurzame keurmerken voor materialen je moet letten als je aan de slag gaat in je huis. Zoals BREEAM (bouwkeurmerk), FSC (duurzaam geteeld hout) en het Ecolabel.
Douchekop
Hoekstra beschrijft ook hoe een kleine gedragsverandering of aanschaf een hoop kan betekenen voor het milieu. Denk aan het installeren van een waterbesparende douchekop, die tot 50% water bespaart, omdat deze lucht meezuigt in de slang. Hierdoor lijkt het alsof het een volle straal is terwijl je behoorlijk wat water bespaart.
Of als je je huis voorziet van een groene gevel, kan dat ervoor zorgen dat het op hete dagen wel 7 graden koeler is dan bij huizen met een 'grijze' gevel.
Tuin
Ook voor in de tuin heeft Hoekstra natuurlijk tips. Allereerst pleit hij voor het gebruik van inheemse plantensoorten, zoals meidoorn, leverkruid, lijsterbes en hulst. En hij raadt het planten van exotische planten en bomen af. Ze voegen vrij weinig toe aan de lokale biodiversiteit. Bovendien trekken inheemse planten meer insectensoorten aan dan uitheemse planten. Hoekstra ziet een tuin als een natuurgebied. Dus ook onkruid is welkom, al noemt hij het zelf niet zo.
Volgens Hoekstra ligt het accent bij tuinverbouwingen bij veel mensen op de dingen die we graag voor onszelf willen hebben: verlichting om ook 's avonds van de tuin te kunnen genieten, een overkapping om onder te kunnen eten en schutting voor de privacy. Terwijl dit ook veel groener kan. Zo kan het dak een pergola met klimplanten zijn en kun je ook kiezen voor een natuurlijke haag in plaats van een schutting.
Groen bouwen
Volgens Hoekstra kiezen veel mensen bij een tuinverbouwing voor dode materialen, als stenen, of betonnen muurtjes. Hij pleit juist voor het gebruik van beplanting. Het is natuurlijker en het heeft een lagere milieubelasting dan bijvoorbeeld het gebruik van beton.
In plaats van een stenen afscheiding zou je ook een haag kunnen planten. Zoals laurierkers, liguster of meidoorn. Tenslotte is Hoekstra fan van het gebruik van zogeheten dakbomen. Dat is een boom waarvan de takken op een bepaalde manier geleid worden zodat een parasolvorm ontstaat. En die kan je dus weer als overkapping gebruiken.
Groen Geluk met Lodewijk Hoekstra
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.