Binnenland
KRO-NCRV

Oproep Vluchtelingenwerk aan kabinet: ‘Wees ruimhartiger met inburgeringsexamens’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oproep Vluchtelingenwerk aan kabinet: ‘Wees ruimhartiger met inburgeringsexamens’

Net zoals in het onderwijs ruimhartiger wordt omgegaan met examens, zou dat ook voor inburgeringsexamens moeten gelden. Daarvoor pleit Conchita Rink van Stichting Vluchtelingenwerk bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Vanwege de coronacrisis mochten examenleerlingen bijvoorbeeld een vak laten vallen. Maar ook nieuwkomers hebben het moeilijker en dus moet ruimhartiger omgegaan worden met inburgeringsexamens. "We zien achterstanden en problemen ontstaan. Als de eisen hetzelfde blijven, vrezen we voor problemen", zegt de projectleider bij Vluchtelingenwerk West- en Midden-Nederland.

"Daarom willen we het kabinet oproepen om wat coulanter te zijn", gaat Rink verder. "Examens hebben een tijd stilgelegen en de wachtlijsten zijn lang geworden. Daardoor komen mensen niet rond met het inburgeringsbudget dat ze hebben om taalles te nemen."

'Lat juist niet lager leggen'

Ahmad Sadaldeen (33) die in 2015 vanuit Syrië naar Nederland vluchtte, ziet ook de problemen met inburgeren door het coronavirus. Maar eisen versoepelen in algemene zin, lijkt hem geen goed idee. "Misschien voor sommigen, maar niet voor mensen met een hoog niveau."

Voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman sluit zich aan bij Sadaldeen en denkt niet dat er coulanter met de inburgering omgegaan moet worden. "De makkelijke weg is om de lat te laten zakken. Je kunt ook een extra inspanning doen om mensen te helpen."

Ontbreekt aan sociale contacten

Sadaldeen ondervindt zelf hoe ingewikkeld inburgeren het afgelopen jaar is geweest. "Het is moeilijker om de taal te leren nu sociale contacten beperkt zijn. En taallessen worden online gegeven. Je mist de interactie. Daarnaast hebben sommigen weinig ervaring met internet. Dat is een extra barrière."

Ook werk vinden is moeilijker, vertelt Sadaldeen. "Twee mensen in mijn omgeving waren aan het werk maar krijgen nu geen contract. En er is minder werk te vinden." Spekman herkent dat beeld. "Er zijn minder flexbanen. Zaken als de schoonmaak liggen stil. Het probleem voor mensen die hard hun best doen, is echt groot."

Luister verder:

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie