Binnenland
WNL

Commandant Landstrijdkrachten: eigen tanks zijn nodig voor betere slagkracht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Commandant Landstrijdkrachten: eigen tanks zijn nodig voor betere slagkracht

Een Nederlands tankbataljon zou de militaire slagkracht van de Landmacht verbeteren. Dat zegt de nieuwe Commandant Landstrijdkrachten Jan Swillens in Sven op 1. "Het is een politiek besluit, maar eigen tanks staan hoog op het verlanglijstje."

Op dit moment least Nederland tanks van Duitsland, maar Swillens zegt geadviseerd te hebben om ze zelf weer te kopen. "Wat wij nodig hebben is slagkracht op het gevechtsveld en dan is mijn analyse dat er geen enkel ander middel dan de tank is dat binnen twee seconden een target op twee kilometer afstand uit kan schakelen", aldus de voormalig MIVD-directeur.

Swillens is net anderhalve week bezig en wil de Landmacht toekomstbestendig maken. "Ik zit heel erg op conceptuele vernieuwing", zegt de commandant. "Dat gaat om nadenken hoe een toekomstig conflict eruit kan zien en wat je daarvoor nodig hebt." Het huidige slagveld in Oekraïne bewijst volgens Swillens dat tanks in dat plaatje passen.

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

Een ander onderdeel van het toekomstbestendig maken van de Landmacht bestaat volgens de commandant uit voorbereiding op de herinvoering van de dienstplicht. Ook op dat vlak benadrukt Swillens dat het gaat om een politieke afweging. "Maar men mag van ons verwachten dat we plannen klaar hebben liggen voor als de politiek dat besluit ooit neemt. Dat betekent nadenken over hoeveel mensen we aan kunnen en hoe we die op zouden leiden."

'Landmacht heeft weer focus'

Swillens is optimistisch over de huidige staat van de Landmacht. "Ik tref een Landmacht aan die weer focus heeft. Ik merk veel positieve energie bij de brigades, maar ook een dringende behoefte aan meer mensen. Ik merk ook we investeringen hebben ontvangen, maar dat het realiseren van meer spullen veel inspanning kost."

Daarmee doelt de Commandant niet alleen op materieel voor het slagveld, maar ook op de modernisering van kazernes en het creëren van meer ruimte voor Defensie in het land. "We moeten Nederland nog duidelijker maken dat er echt wat verandert in de wereld", aldus Swillens. Hij zou graag meer ruimte voor Defensie zien, maar heeft in die wens ook te maken met de prioriteiten van lokale overheden. "Maar ik denk dat burgemeesters steeds beter begrijpen dat we als samenleving een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie