Binnenland
NOS

Mega-proces rondom Piet S.: 'Hij wordt de Haagse godfather genoemd'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Mega-proces rondom Piet S.: 'Hij wordt de Haagse godfather genoemd'

Met 55 zittingsdagen, 27 verdachten en een strafdossier van 70.000 pagina's is de zaak die vandaag start in Den Haag met recht een mega-proces te noemen. "Een enorme zaak", vertelt verslaggever Mattijs van de Wiel.

Video niet beschikbaar

Hoofdverdachte van de zaak is de 66-jarige Piet S., die ook wel Dikke Piet wordt genoemd. Hij is amper bekend bij het grote publiek, maar hij zou een van de grootste drugsbaronnen van Nederland zijn, weet Van de Wiel. "Hij wordt ook wel de Haagse godfather genoemd."

"Een oude rot, die volgens misdaadjournalisten al meer dan 40 jaar meedraait in de Nederlandse onderwereld", gaat Van de Wiel verder. "Hij zou daar een hele grote jongen zijn geweest. Geen Klaas Bruinsma of Willem Holleeder; hij wist beter onder de radar te blijven. S. trok niet de aandacht met extreem geweld en wordt ook niet in verband gebracht met liquidaties."

Wereldwijd netwerk

Toch draait hij al wel sinds de jaren 80 mee, weet Van de Wiel. "Hij zei dat hij met pensioen was en gestopt met zaken doen, maar de politie kreeg signalen dat dat niet klopte en pakte hem na vier jaar onderzoek op, samen met achttien anderen." Volgens het OM zou S. 'als een soort CEO zijn drugsimperium hebben geleid'. "Met meerdere crypto-telefoons onderhield hij volgens de opsporingsdiensten een wereldwijd netwerk en deelde hij de lakens uit", vertelt de verslaggever.

"Hij wordt verwacht van de invoer van duizenden kilo's cocaïne, smokkel van xtc, productie van crystal meth, heroïnehandel en de import van 11.000 kilo hasj. Ook zou hij samen met zijn zoon een illegale goksite hebben gerund, waar bekende voetballers zouden hebben gegokt. Volgens justitie heeft hij in de jaren voor zijn arrestatie zo'n 60 miljoen euro verdiend."

70.000 pagina's

Het politieonderzoek voorafgaand aan die arrestatie is in 2016 opgezet. "Daar is veel tijd en energie in gaan zitten", weet Van de Wiel. "Bij invallen werden meer dan 1.000 politiemensen ingezet. In de jaren ervoor zijn S. en andere verdachten op grote schaal afgeluisterd en geobserveerd. Ook werd in Spanje - waar hij woont - een undercover agent ingezet, die zich voordeed als een corrupte douanier."

Wat ook mee heeft geholpen, is dat de politie op gegeven moment mee kon lezen in de versleutelde berichten van crypto-telefoons. "Dat is heel belangrijk in veel drugszaken nu en levert veel bewijs op." Het strafdossier telt inmiddels 70.000 pagina's. "Vandaar het hoge aantal zittingsdagen", voegt Van de Wiel toe.

De advocaat van S. heeft ook kort gereageerd op de zaak. "Volgens hem wordt het allemaal enorm opgeklopt. Er zijn geen drugstransporten onderschept en er is nog geen grammetje coke gevonden. Hij zegt dat S. echt met pensioen is en alleen als een soort scheidsrechter bemiddelt in het criminele milieu. Het OM gelooft daar niets van", zegt Van de Wiel.

Mattijs van der Wiel over Piet S

Ster advertentie
Ster advertentie