Binnenland
BNNVARA

Earthfulness: zo kom je in verbinding met de natuur

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Earthfulness: zo kom je in verbinding met de natuur

Het klinkt misschien een beetje zweverig. Maar volgens Arjan Berkhuysen van Stichting Earthfulness is het juist heel concreet: “Het draait erom dat je de wereld ziet zoals ie is.” In Vroege Vogels legt Berkhuysen hoe je in verbinding komt met de natuur.

Earthfulness: zo kom je in verbinding met de natuur

In verbinding met de natuur

“We zijn continu in verbinding met alles om ons heen”, vertelt Berkhuysen: “Bomen stoten zuurstof uit wat wij weer inademen. Vervolgens stoten wij weer koolstofdioxide uit waar de bomen weer zuurstof van maken. Dat is niet abstract. Dat is zo.”

Verschil met mindfulness

In vergelijking met mindfulness is earthfulness minder naar binnen gekeerd. “Met mindfulness kun je een kwartier op een kussentje in zitten en je iets ontspannener voelen, maar met earthfulness is het de bedoeling dat je je meer ontspannen voelt én meer in verbinding met de natuur om je heen staat.”

Komt de natuur ook ten goede

Volgens Berkhuysen zijn we minder in verbinding met onze omgeving wanneer we achter onze laptop of telefoon zitten. Earthfulness kun je gelukkig trainen aan de hand van verschillende oefeningen, zagen onderzoekers Riyan van den Born, Bernadette van Heel en Noelle Aarts van de Radboud Universiteit.

Lees meer over het onderzoek

Zoals bewust een appel eten, goed luisteren naar natuurgeluiden of met blote voeten door het bos lopen. Dat komt de natuur ook ten goede, weet van den Born: “Hoe meer verbondenheid, hoe meer mensen bereidt zijn iets voor natuur te doen.”

foto: Vroege Vogels

arjan berkhuysen, riyan van den born en bernadette van heel

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie