Binnenland
KRO-NCRV

Hoeveel rijkdom maakt gelukkig?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel rijkdom maakt gelukkig?

Het is een van de grote vragen van het leven: maakt geld gelukkig? De één zegt van wel, de ander zegt van niet. Daarom ging het Uitzendbureau van Spraakmakers naar de Nederlandse Loterij met de vraag: hoeveel rijkdom maakt gelukkig?

Het Uitzendbureau: Hoeveel rijkdom maakt gelukkig?

'Nuchtere Nederlander'

Bjorn Rosner is prijswinnaarbegeleider bij de Nederlandse Loterij. Hij heeft dus al veel mensen gezien die van de ene op de andere dag miljonair werden. "We hebben veel voorbeelden gezien waarbij rijkdom gelukkig maakt", vertelt Rosner. Volgens hem gaat het daarbij dan niet per se om de hoogte van het bedrag, maar om de mogelijkheden die het mensen biedt. "Wanneer je wat minder goed ter been bent, kan je eindelijk je huis aanpassen. Dat is inderdaad gemak, maar het kan leiden tot geluk."

Volgens de begeleider van vele miljonairs is het dan ook niet zo dat mensen hun geld met scheppen tegelijk uitgeven. "We blijven de nuchtere Nederlander. We veranderen niet gelijk ons hele leven als we een bedrag winnen", merkt hij op. "Ik ken voorbeelden van mensen die na een jaar eenzelfde bedrag op hun rekening hebben staan. Puur omdat ze het willen laten bezinken dat ze zo rijk zijn geworden."

De kleine dingen

Rosner begeleidt de mensen niet alleen vlak na het winnen van hun prijs, maar ook de jaren daarna. "Mensen veranderen zeker, bijvoorbeeld omdat ze de wereldreis hebben kunnen maken of het huis verbouwd. Nogmaals: Nederlanders denken goed na over geld uitgeven."

Geld kan mensen volgens Rosner dus zeker gelukkig maken, maar daarvoor hoef je niet per se het allerhoogste bedrag te winnen. Conclusie: het zijn de kleine dingen die het doen.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie