Binnenland
AVROTROS

Hoe dring je door tot autonomen met overheidswantrouwen? 'Wie er te diep in zit, wijst alle hulp af'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe dring je door tot autonomen met overheidswantrouwen? 'Wie er te diep in zit, wijst alle hulp af'

Mensen die zichzelf 'autonoom' of 'soeverein' noemen, zijn een groeiende dreiging voor de democratische rechtsorde in Nederland. Dit blijkt uit een recent rapport van onderzoeksbureau NTA. Wil je doordringen tot deze groep met een diepgeworteld wantrouwen tegen de overheid? Dan moet je er vroeg bij zijn.

Dat zegt onderzoeker Willemijn Kadijk van onderzoeksbureau NTA. Ze doet onderzoek naar deze groep van inmiddels ruim 10.000 Nederlandse 'autonomen' die zich verzetten tegen gezag, weigeren belasting of huur te betalen en van een 'kwaadaardige overheid' spreken. "Het is een wereldbeeld met een slechterik."

Vatbaar voor de beweging

Volgens Kadijk zijn vooral kwetsbare mensen gevoelig voor de beweging, bijvoorbeeld als ze kampen met schulden. "Zij zijn al een beetje vatbaar voor het idee van die elite, die moet ons hebben. De soevereinen bevestigen dat beeld."

"Mensen zien de beweging als oplossing, maar daardoor gaan ze niet meer in contact met hulpverleners. Ze wijzen schuldhulpverlening of bemiddeling om uit de problemen te komen af", zegt de onderzoeker. "Dat zorgt er uiteindelijk voor dat die problemen niet opgelost worden, maar dat je nog dieper in die problemen terecht komt."

'Eerder erbij zijn'

Daarom is het zaak om mensen in een eerder stadium te bereiken. "Als die vertrouwensbreuk er niet zou zijn, dan zou ook veel van dit soort problematiek niet zo tot uiting komen", zegt ze. En dat is volgens haar een kwestie van 'hoe eerder je erbij bent, hoe eerder in gesprek gaan helpt'. "Daarin is wel winst te behalen."

"Om vanuit een gesprek al op hun hulpvraag in te gaan. Je merkt dat op een gegeven moment, als mensen er te diep in zitten, ze elke hulpverlening afwijzen. Regelingen, uitzonderingen, ze worden allemaal afgeslagen."

Lees het volledige artikel op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie