Binnenland
KRO-NCRV

Verliezen de vlinders het van de boeren?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verliezen de vlinders het van de boeren?

Het aantal vlinders is in dertig jaar meer dan gehalveerd, daarnaast is gister is Brussel toegestemd met een versoepeling van milieumaatregelen om boeren tegemoet te komen. In hoeverre zijn de boeren nu een bedreiging voor deze insectensoort? "Boeren geven zelf aan dat het landschap zo uitgekleed is en ze weer terug willen naar biodiversiteit zoals het was", zegt ecoloog Louise Vet bij Spraakmakers.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal vlinders enorm verminderd is. Ecoloog Kars Veling ziet dit bij het tellen onder zijn vingers gebeuren. "Het CBS komt met de harde cijfers die ik had verwacht. Het geldt overigens niet voor alle vlinders", zegt Veling. "De citroenvlinder en het oranjetipje doen het prima, maar wanneer we naar de 50 soorten vlinders kijken gaat het merendeel hard achteruit. Ik word er ongelofelijk boos en verdrietig van."

Mét de boer, niet tegen

Volgens Veling wordt de achteruitgang van de vlinder versterkt door klimaatverandering en het intensieve landgebruik. "Boeren kunnen uitstekend met vlinders, maar door grote landbouwbedrijven komt er druk op de velden waar vlinders leven."

Niet alleen de agrarische sector heeft invloed op de terugschaling van de vlindersoorten. "We staan niet tegenover de boeren, we zien ook boeren die op een natuurbewuste manier werken en dat kan prima. Het bouwen van woningen heeft ook invloed op de vlinder. Als er voor een woonwijk een natuurgebied ontwaterd moet worden, dan gaan ze daar ook niet meer leven," zegt Veling.

Geen nieuws

Louise Vet is emeritus-hoogleraar ecologie en vertelt dat ze in de jaren '70 haar studie naar vlinders is begonnen en dat ze de afname al lang waarneemt. "Boeren zien zelf ook dat de biodiversiteit is afgenomen", zegt ze. "Er is binnen de landbouw gestuurd op maximalisatie van productie, maar de heterogeniteit (afwisseling van het landschap) is juist iets dat nodig is om de vlinder terug te krijgen," zegt Vet.

Zowel Vet als ecoloog Kas Veling benoemen ook dat je zelf de vlinder kan helpen. "Stenen uit de tuin, inheemse plantensoorten planten en onkruid bestaat niet. Dat is het voedsel voor je insecten", aldus Vet.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie