Binnenland
KRO-NCRV

Lotgenotencontact hard nodig: 'Het helpt mensen om over schuld en schaamte te praten'

foto: Slachtofferhulp Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Lotgenotencontact hard nodig: 'Het helpt mensen om over schuld en schaamte te praten'

Voor slachtoffers van bijvoorbeeld oplichting is het wetenschappelijk bewezen dat lotgenotencontact een effectieve manier is om elkaar te steunen en ervaringen te delen. Er wordt dan ook meer gebruik van gemaakt dan ooit, blijkt uit cijfers van Slachtofferhulp Nederland. "Het helpt mensen om over schuld en schaamte te praten", zegt Rosa Jansen, voorzitter van Slachtofferhulp Nederland, bij Spraakmakers.

Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland op de Dag van de Slachtoffer over de meerwaarde van lotgenotencontact

"Omdat het geaccepteerd wordt, kunnen mensen met vergelijkbare ervaringen bij elkaar worden gezet om ervaringen te delen", legt Jansen uit. Naast fysiek lotgenotencontact is er tegenwoordig ook online steun te vinden. Dat biedt een uitkomst, aangezien de vraag naar dit soort contact is toegenomen in de afgelopen jaren. "Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid en het begrip in deze groepen belangrijk zijn."

Veiligheid

"Fysiek bij elkaar zitten of online communiceren maakt niet veel verschil in het effect. Bijvoorbeeld, zedenslachtoffers willen in het begin vaak via een community contact hebben zonder hun naam te noemen. Als er veiligheid ontstaat, durven ze de volgende stap te nemen", voegt Jansen eraan toe.

Henk Struik is slachtoffer van beleggingsfraude. Via Facebook zocht iemand contact met hem en uiteindelijk was hij ruim 50 duizend euro armer. "Als IT'er waarschuw ik mensen altijd voor dit soort praktijken, maar ik ben er zelf ingetuind. Je hebt te maken met professionals die dit de hele dag doen", legt Struik uit.

Schuld en schaamte

"Eerst scheppen ze vertrouwen en dan slaan ze toe", aldus Struik. "De buitenwereld vraagt zich af hoe je dit kon laten gebeuren", reageert Jansen. "Maar zij spelen psychologisch in op mensen en zo word je erin gezogen. Je hebt veel schuld en schaamte." Struik stapte naar de politie en de helpdesk van de Autoriteit Financiële Markten, maar die konden niets voor hem doen. "Uiteindelijk zocht ik hulp en kwam bij Slachtofferhulp terecht", zegt Struik.

'Doe aangifte'

Daar vond Struik lotgenoten en deelde hij zijn verhaal. "Het leek alsof ik de enige was, maar dit bleek een groter probleem." Jansen beaamt dat. "Alleen lotgenoten kunnen elkaar zó begrijpen." Inmiddels is Struik "hersteld" en zelfs ambassadeur geworden van Slachtofferhulp. "Als ik één persoon kan helpen, ben ik tevreden. Wanneer je jouw verhaal vertelt, durven anderen dat ook." Jansen heeft ook nog een boodschap: "Doe aangifte. Dossiervorming is nodig."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie