Binnenland
BNNVARA

Japanse duizendknoop bestrijden met Japanse bladvlo: de oplossing?

foto: Vroege Vogels/janjoostfoto: Vroege Vogels/janjoost
  1. Nieuwschevron right
  2. Japanse duizendknoop bestrijden met Japanse bladvlo: de oplossing?

De Japanse duizendknoop is een doorn in het oog van iedere tuinier en het uitroeien mag nog niet baten. Maar de strijd is nog niet gestreden. Een vlo wordt nu ingezet om de woekerende plant te bestrijden: zal dit de oplossing zijn? Dat wordt besproken in Vroege Vogels.

Japanse duizendknoop

De Japanse bladvlo is de natuurlijke bestrijder van de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica). In een nieuw experiment worden er binnenkort op verschillende plekken in Nederland de kleine beestjes uitgezet. Van nature komt deze vlo niet voor in Nederland, kortom: het is ook een exoot. Dat maakt dit het eerste experiment waarin een exoot wordt ingezet om een exoot te bestrijden.

Uitgraven, onder stroom en nu de vlo

Al jaren wordt bestudeerd hoe de Japanse duizendknoop het best kan worden bestreden en dit is de nieuwste oplossing die bedacht is. Het project wordt gecoördineerd door STOWA, het kenniscentrum van de Waterschappen. Plantenwetenschapper Janny Vos van CABI (Centre for Agriculture and Bioscience International) heeft onderzoek gedaan naar de Japanse bladvlo.

De plant uitgraven tot de laatste wortel of de exoot onder stroom zetten: de plant lijkt het niet veel te doen en je moet maar hopen dat hij niet terugkomt als je denkt hem van wortel tot tak te hebben uitgeroeid. De methode is nog niet gevonden. Vandaar dat wordt onderzocht of biologische bestrijding een effectieve methode kan zijn, als aanvulling op andere methoden. Bij biologische bestrijding wordt gebruik gemaakt van een natuurlijke vijand (vaak een insect, bacterie of schimmel) uit het oorspronkelijke gebied van de plaag.

Kwekerij in Leiden

De Japanse duizendknoop is tussen 1829 en 1841 in Europa ingevoerd door de Duitse botanicus Philipp Franz von Siebold. Om die reden staat er in de Japanse tuin van de Hortus botanicus te Leiden ook een oud exemplaar van de plant. Zijn kwekerij in Leiden is vermoedelijk de bron geweest van veel van de Japanse duizendknopen in Europa.

Meest invasieve exoot ter wereld

In het Verenigd Koninkrijk is al uitgebreid onderzoek gedaan naar mogelijke biologische bestrijders van Japanse duizendknoop, die in Europa toe te passen zijn. De bladvlo Aphalara itadori is daar één van: die kan in het laboratorium al bij lage dichtheid gepotte Japanse duizendknopen in de groei remmen. Bij een hoge dichtheid kan het jonge planten doen stoppen met groeien en zelfs doden.

De Japanse duizendknoop is een plant uit de duizendknoopfamilie en wordt tot de meest invasieve exoten ter wereld gerekend. Als de plant zich eenmaal ergens heeft gevestigd, dan is hij zeer moeilijk weer weg te krijgen. Door zijn sterke groeikracht verdringt de exoot inheemse plantensoorten. De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop kunnen ook schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie