Binnenland
WNL

Burgemeester Vlaardingen begrijpt oproep, maar: 'Ik verwacht dat derdelanders naar Ter Apel gaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Vlaardingen begrijpt oproep, maar: 'Ik verwacht dat derdelanders naar Ter Apel gaan'

Burgemeester van Vlaardingen Bert Wijbenga weet niet of hij gehoor kan geven aan de oproep van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers om geen derdelanders naar het aanmeldcentrum in Ter Apel te sturen. "Wij twijfelen daarover", zegt hij in Sven op 1.

Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit. Ze kunnen nog wel asiel aanvragen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft nu geen plek om deze groep op te vangen. Volgens een woordvoerder van het COA moet de komende tijd worden gekeken naar een oplossing.

De derdelanders hebben nog 28 dagen om de Europese Unie te verlaten, tot 2 april. Als ze asiel aanvragen, hebben ze in afwachting van een besluit hierover recht op opvang bij het COA. Maar Ter Apel roept gemeenten op de asielzoekers niet naar het aanmeldcentrum te sturen, vanwege de toch al hoge druk.

"Wij twijfelen daarover", reageert burgemeester van Vlaardingen Wijbenga. Het definitieve besluit wordt genomen door zijn wethouder. "Onze wethouder heeft gezegd: 'Ik wil het met het college bespreken', omdat het gaat over een politiek-maatschappelijk moeilijk punt."

'Hebben ander perspectief dan Oekraïners'

De derdelanders hadden eerst dezelfde tijdelijke bescherming in ons land als door de oorlog gevluchte Oekraïners of mensen met een permanente verblijfsvergunning in Oekraïne. Het kabinet besloot hiermee te stoppen, omdat derdelanders veilig terug zouden kunnen naar hun land van herkomst.

In Vlaardingen wonen derdelanders in de wijk MRIJA, die is gebouwd voor de opvang van Oekraïners. "Ze passen eigenlijk niet in die wijk, ze hebben een ander perspectief. Ze willen ook niet naar Oekraïne terug, om daar mee te helpen aan de opbouw. Dus ik merk dat zij neigen naar of de asielprocedure in of terug naar eigen land."

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

'Verwacht dat ze naar Ter Apel gaan'

Als ze kiezen voor de asielprocedure, moeten ze in principe naar Ter Apel. Wijbenga heeft het te doen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst. "Zoals het nu gaat in Nederland, is de werklast enorm. Ze staan onder grote druk vanuit de rechterlijke macht om tijdig beslissingen te nemen. En ieder besluit wordt aangevochten, want we hebben te veel regels gestapeld."

Daardoor ontstaan lange wachtrijen in de asielketen, ziet de burgervader van Vlaardingen. "En misschien worden daardoor mensen wel te snel toegelaten. Uiteindelijk moeten gemeenten dat weer dragen." Ook gemeenten staan daardoor onder druk. Wijbenga: "Ik verwacht dat derdelanders naar Ter Apel gaan."

Loodgieter

Ondertussen gaat de aandacht van Wijbenga ook uit naar het gezin van een loodgieter, dat begin dit jaar slachtoffer werd van een reeks explosies bij hun woning. Het gezin is nog steeds emotioneel, zegt de burgemeester. Een verdachte van de aanslagen is nog niet in beeld, maar "de recherchecapaciteit is enorm geplust".

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie