Binnenland
MAX

Hoe je een gevangenis verbouwt zonder dat er iemand ontsnapt: 'Één bouwvakker voelde zich er niet fijn bij'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe je een gevangenis verbouwt zonder dat er iemand ontsnapt: 'Één bouwvakker voelde zich er niet fijn bij'

Terwijl de meesten van ons hooguit een badkamerrenovatie als een enorme klus beschouwen, staat gevangenisdirecteur Gino Tibboel voor een nog veel grotere uitdaging. Zijn gevangenis, de Penitentiaire Inrichting (PI) Leeuwarden, ondergaat momenteel een grondige verbouwing, terwijl meer dan 260 gedetineerden binnen de gevangenismuren blijven. In Villa VdB deelde Tibboel de uitdagingen van deze complexe operatie.

Video niet beschikbaar

Verouderd beveiligingssysteem

De belangrijkste drijfveer voor de renovatie was het verouderde beveiligingssysteem. Tibboel legt uit: "Het was nog gebaseerd op de normen van twintig jaar geleden. En dat betekent dat we maar heel beperkt camera's hadden, maar ook dat de aansturing van het hele systeem verouderd was."

Capaciteitsproblemen

Naast het vervangen van het beveiligingssysteem, omvat de renovatie ook upgrades aan de luchtbehandeling, dakbedekking en andere praktische aspecten. Dit alles gebeurt terwijl de gevangenis operationeel blijft. En dat is een grote uitdaging. Tibboel erkent dat het liefst complete afdelingen zou sluiten tijdens de verbouwing, maar dit is niet mogelijk vanwege capaciteitsproblemen. "Wij moeten open blijven en tegelijk verbouwen, dus dat maakt het voor ons wel ingewikkeld," legt hij uit.

Overlast

Hoewel de renovatie enige overlast veroorzaakt voor zowel gedetineerden als personeel, proberen ze de impact zo klein mogelijk te houden. "Er zullen een aantal cellen buiten gebruik zijn," legt hij uit. "En wat ze natuurlijk merken is dat ze de hele tijd bezig zijn: met bijvoorbeeld kabels aanleggen, de luchtverversing, camera's installeren."

Bouwvakker

De bouwvakkers moeten ook erg wennen aan het werken binnen de muren van een gevangenis. Directeur Tibboel: "Er was een werknemer aan het begin van het jaar, die na na een week of acht aangaf dat hij er niet aan kon wennen." Hij zei: "Het begint al bij de voordeur. Daar moet ik door al die poortjes, met bagagebandjes, en dan gaan de deuren achter me dicht." Hij voelde zich opgesloten. "Hij zei dat hij hier wel zijn werk deed, maar dat hij het niet fijn vond."

De renovatie van PI Leeuwarden zal naar verwachting nog zeker een jaar duren.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie