Binnenland

Sportinnovatie is het puntje op de i

foto: Pixabay.comfoto: Pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportinnovatie is het puntje op de i

[KRO-NCRV] Sportinnovatie kan van grote waarde zijn om een topsporter extra vertrouwen geven bij het leveren van zijn prestaties. Dat zei Arjen Jansen, organisator en onderzoeker sportinnovatie aan de TU Delft, zondag in de Sportzomer op NPO Radio naar aanleiding van een internationaal congres over sportinnovatie dat maandag plaats vindt in Delft.

Techniek

Hoe technischer de sport, hoe meer innovatie kan doen, zei Jansen zondag op NPO Radio 1. Zo is in het wielrennen door relatief simpele maatregelen de aerodynamica van de renner te verbeteren. Ook in het zeilen waarbij het materiaal een grote rol speelt, zijn er veel innovatiemogelijkheden, aldus Jansen.

Afdalen

De speciale manier van afdalen die Christopher Froome zaterdag liet zien in de Pyreneeën is typisch een resultaat van sportinnovatie. Jansen: "Bij het afdalen hebben we alles getest: hoe zit een renner op de fiets en op welke punten kan hij het beste remmen?" Daaruit bleek bijvoorbeeld dat een renner het best zo laat mogelijk in de remmen gaat bij een afdaling. "Dan is zijn tijdwinst maximaal," aldus Jansen.

Ster advertentie
Ster advertentie