Binnenland
NOSNTR

Daling instroom coronapatiënten in ziekenhuizen: ‘Het is het eerste lichtpuntje’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Daling instroom coronapatiënten in ziekenhuizen: ‘Het is het eerste lichtpuntje’

Positief nieuws vandaag van het LCPS. het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding meldt dat de instroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen is namelijk gedaald.

Instroom coronapatiënten daalt

Video niet beschikbaar

“Het is echt een kentering”, vertelt Ernst Kuipers in Nieuws & Co. In de afgelopen dagen zagen hij en zijn collega’s consistent dat er minder coronapatiënten werden opgenomen in de ziekenhuizen, dan de weken daarvoor.

Maatregelen

“Waar we eerst gemiddeld 400 patiënten per dag binnen zagen komen, zien we nu gemiddeld 275 patiënten per dag”, legt Kuipers uit. De daling heef te maken met de maatregelen van de afgelopen weken. Dat valt niet te zien in de besmettingscijfer. Maar, volgens het LCPS, moet je meer kijken naar de instroom van patiënten. “Het zicht op de besmettingen ontbreekt. Dat komt door onvoldoende capaciteit en de matige bereidbaarheid van mensen om zich te laten testen. Je moet op dit moment echt varen op ziekenhuisopnames. ”

Uitzicht

Ondanks de dalende cijfers, is Nederland nog niet uit de gevarenzone. De druk op de zorg is vooralsnog hoog. “Het is zeker een gunstig teken, maar de bezetting moet eerst naar beneden.” De komende weken zal de bezetting nog niet naar beneden gaan, de bezetting kan zelfs stijgen. Coronapatiënten die worden opgenomen op de Intensive Care blijven zeker langer dan twee weken liggen.

Ook kan de reguliere en planbare nog niet terugkeren in de ziekenhuizen. “Niet kritieke planbare zorg is in Nederland geannuleerd om meer ruimte te creëren voor de kritieke zorg.” Om de planbare zorg weer ingang te zetten is er meer nodig. “Het moet echt verder naar beneden.”

Booster

Ook is Kuipers erg optimistisch over de boostercampagne. De booster moet ervoor zorgen dat minder terecht komen op de IC. “Op dit moment is 50% van de instroom volledig gevaccineerd. Dit zijn voornamelijk ouderen met onderliggende klachten." De verwachting is, is dat deze groep enorm veel baat heeft bij een booster. "Onderzoeken uit het buiteland tonen aan dat de boosterprik na 14 dagen veel effect heeft. Voor deze groep daalt de kans op ziekenhuisopname hard."

NC kuipers

Ster advertentie
Ster advertentie