Binnenland
KRO-NCRV

Hoe staan we tegenover Koningsdag: 'Voor mij hoeft er geen koning te zijn, wel Oranje Boven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe staan we tegenover Koningsdag: 'Voor mij hoeft er geen koning te zijn, wel Oranje Boven'

De dag waarop we de verjaardag van onze koning vieren. Een dag van Oranje Bitter, Tompoucen en vrijmarkten. Met Koningsdag lijken we massaal te mengen maar staat dit in verband met hoe we naar ons koningshuis kijken? "Dat je de verjaardag van het staatshoofd aangrijpt om in de kleuren van het koningshuis gekleed te gaan, dat is toch uniek", zegt Pieter Verhoeve, voorzitter Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Een dag van verbinding. Dwars door alle culturen heen, samen één" schrijft luisteraar Aafke. Culinair journalist en spraakmaker Hiske Versprille stemt hiermee in. "Bij andere feestdagen trekt iedereen zich terug in z'n eigen bubbel. Koningsdag is van alle feestdagen veruit de meest publieke." Ingrid Spijkers, hoofdredacteur omroep Friesland, vult erop aan: "Een feest waar iedereen op laagdrempelige manier aan deel kan nemen, dat is een leuke aanleiding om nader tot elkaar te komen."

Geschiedenis

Verhoeve, voorzitter Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en Burgemeester van Gouda, kan haarfijn uitleggen waar Koningsdag vandaan komt. "Het gebeurde al in de achttiende eeuw, om de verjaardag van het staatshoofd te vieren", zegt hij. "De verjaardag van de koning is gekozen om met elkaar feest te vieren." Vroeger werd de feestdag gevierd met een defilé op voor paleis Soestdijk. Sinds 1980 gaat zijne majesteit naar steden toe. Volgens Verhoeve is dit goed voor de nationale verbinding met het koningshuis. "Dat laat zien dat je geïnteresseerd bent in wat mensen dáár bezighoudt en wat mensen dáár doen."

Publiciteitsstunt

Extinction Rebellion plant om gedurende de nationale feestdag een demonstratie op de A10. "Er kan geen Koningsdag zijn op een dode planeet", zegt Let de Jong, woordvoerder Extinction Rebellion. "Dat is juist het moment om te protesteren. De koning is natuurlijk onze burgervader en spreekt zich uit als er een ramp zich voordoet. De klimaatcrisis is een grote ramp".

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman vindt dit protest geen goed idee. "Ik maak me zorgen om om de capaciteit die de politie eigenlijk niet heeft", zegt ze. "De A10 is een gevaarlijke plek en wij dienen de veiligheid van burgers te waarborgen. hierdoor wordt de politie als veredelde sleepdienst ingezet." De Jong ziet de actie meer als een publiciteitsstunt dan een last. "je kan gewoon met het openbaar vervoer erheen." Kooiman vertelt dat de politie zich wel op Koningsdag verheugt. "Het is ook vaak een leuke dienst om te werken vol vrolijkheid", zegt Kooiman

Geen Willem, wel Oranje Boven

Voor luisteraar De Puit is het glas Oranje Bitter halfvol. "Laten we er trots op zijn dat we een Koningsdag hebben, zij leven met het volk mee." Toch heeft nog maar 53 procent van de Nederlanders vertrouwen in het koningshuis. Luisteraar Henk Meendering staat niet achter de monarchie. "Neem liever 5 mei. Zodat iedereen saamhorigheid kan vieren", zegt hij. "Een nationaal gevoel moet uit jezelf komen, dat dat uit een Koningsdag moet komen vind ik armoedig."

Luisteraar Chris Zijdeveld en Jan Schrijver staan qua mening recht tegenover elkaar. Zijdeveld verheugd zich op de feestdag en viert deze graag maar voelt geen enkele binding met het koningshuis. Schrijver kijkt niet uit naar het feest in zijn stad Amsterdam. "Het is puur commercie en de stad kleurt volledig geel van het bier en de urine." Wel is hij een voorstander van het saamhorigheidsgevoel dat Oranje Boven met zich mee brengt. "Ik moet er niet aan denken dat we een president hebben, dus van mij mag het ook best een republiek worden met een stadhouder", zegt Schrijver. "Er hoeft van mij geen koning te zijn, maar wel Oranje Boven"

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie