Binnenland
EO

Mei Social Vrij: Leg jij vanaf morgen een maand je telefoon weg?

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Mei Social Vrij: Leg jij vanaf morgen een maand je telefoon weg?

Onder de noemer dry january drinken veel mensen de hele maand januari geen alcohol. Meer dan vier miljoen Nederlanders zitten echter ook veel meer op hun smartphone dan ze zouden willen, blijkt uit onderzoek. Jan Bruin bedacht Mei Social Vrij, een initiatief om heel de maand mei geen socials te gebruiken. Zelf was hij grootverbruiker: "Ik gebruikte mijn smartphone 12 tot 14 uur per dag."

In Geld of je leven vertelt Bruin dat hij een baan had die niet heel veel van hem vroeg. Daarom had hij de tijd om ongeveer de hele dag op zijn telefoon te zitten. Die 12 tot 14 uur was voor hem echt een dieptepunt: "Het was echt rock bottom. Ik was verslaafd", vertelt hij. Het had effect op hem: "Ik voelde me gejaagd. Ik had het gevoel dat ik de hele dag op een oppervlakkige interactie zat met alles."

Bruin, die marketingstrateeg is, voelde dat hij niet de controle had: "Ik wilde het terugkrijgen, dus toen heb ik besloten dat ik met harde maatregelen moest komen. Ik ging wandelen zonder telefoon. Boeken lezen. Zo kon ik mezelf losweken van de social media." Dat was niet altijd leuk, want het voelde echt als afkicken, zegt hij: "Die eerste wandelingen waren niet leuk. Ik was echt niet bezig met hoe mooi het uitzicht was. Dat kwam later pas."

Cold turkey

Volgens Bruin is Mei Social Vrij een bewustwordingscampagne. Hij wil mensen niet al te veel regels opleggen, maar wellicht dat helemaal cold turkey stoppen voor sommige mensen het nuttigst kan zijn. "Ik zou mensen willen uitdagen om het te proberen. Ik denk dat die schok voor veel mensen nuttig kan zijn." Mensen die (nog) niet zo verslaafd zijn als Bruin was, kunnen hierdoor voorkomen dat ze dat wel worden, denkt hij.

De smartphone heeft een enorme invloed op de mens, vooral op jongeren, zo bleek onlangs weer uit een boek van sociaal psycholoog Jonathan Haidt. In De Ongelooflijke Podcast ging het hierover:

Smartphoneverbod op het werk?

Bruin merkt bij zichzelf een bepaalde oppervlakkigheid als hij veel social media gebruikt. "Als op mijn werk iemand me een vraag stelt, merk ik dat ik vaak uit de heup met een antwoord komt en dan realiseer ik me kort daarna: ik heb er eigenlijk helemaal niet over nagedacht. Ik moet even wat dingen checken, en dan kom ik later terug met een antwoord."

Een smartphoneverbod op de werkvloer zou hij niet gek vinden: "Op veel werkvloeren is het wat lastig, maar op veel plekken zou je een stuk gefocuster kunnen werken als je die telefoon gewoon in een kluis zou leggen."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie