Binnenland
NOS

Hoe los je segregatie tussen arm en rijk op?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe los je segregatie tussen arm en rijk op?

De rijkste en armste Nederlanders ontmoeten elkaar steeds minder. Dat zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport. Vooral in en rond de Randstad en in Eindhoven zijn de leefwerelden van welvarende Nederlanders eenzijdig. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt onderzoeker bij het SCP over het onderzoek.

De rijken die met andere grootverdieners in een bubbel leven, zitten vooral rond Eindhoven en in de noordelijke Randstad. Bloemendaal, Heemstede en Laren springen eruit. Dat komt volgens het planbureau onder meer door de forse stijging van de huizenprijzen. Huizenbezitters zijn hierdoor rijker geworden, en de regio is minder toegankelijk geworden voor mensen met een gemiddeld of klein budget.

Hoewel Nederland in vergelijking met andere Europese landen niet erg gesegregeerd is, komt in het onderzoek naar voren dat leefwerelden in tien jaar tijd wel eenzijdiger zijn geworden.

'Zorgelijk'

Het planbureau maakt zich zorgen over de trend, volgens het SCP gaan eenzijdige leefwerelden samen met ongelijke kansen. Daarnaast staat gesegregeerd leven sociale samenhang en wederzijds begrip in de weg.

Wel zijn er mogelijkheden om arm en rijk elkaar weer meer te laten ontmoeten, zegt Lotte Vermeij van het SCP: "Onder andere op het gebied van wonen. De hernieuwde aandacht voor het verbeteren van wijken is hiervan een voorbeeld. Het gaat dan niet alleen om de vraag wie waar woont, maar ook over hoe mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het vraagt om een aantrekkelijke openbare ruimte, breed toegankelijke publieke voorzieningen en een verbindend verenigingsleven."

"Een andere plek waar kansen liggen voor het bevorderen van meer gedeelde leefwerelden, is de werkvloer", aldus Vermeij. "Bij veel mensen heeft werk een centrale plek in hun leven. De manier waarop we arbeid nu hebben georganiseerd, zorgt ervoor dat verschillende groepen medewerkers elkaar niet of nauwelijks treffen."

Eerder onderzoek

Eerder publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) resultaten uit onderzoek naar de bubbels waarin Nederlanders leven. Daaruit bleek dat inwoners van Nederlandse herkomst met een hoog inkomen het meest gesegregeerd leven. Dit zijn mensen met de hoogste 20 procent inkomens. Die groep gaat dus het meest om met mensen uit hun eigen bubbel. Ook toen wees de hoofdonderzoeker op kansenongelijkheid.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie