Binnenland
BNNVARA

Onze nationale bloem, het madeliefje, is vereeuwigd in een prachtig kunstwerk!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Onze nationale bloem, het madeliefje, is vereeuwigd in een prachtig kunstwerk!

Met een ruime meerderheid aan stemmen is het madeliefje (Bellis perennis) vorig jaar juni verkozen tot onze Nationale Bloem. Botanisch kunstenaar Esmée Winkel heeft het madeliefje nu vereeuwigd in een schilderij. Dit is het officiële kunstwerk van onze Nationale Bloem en vanaf nu te zien in Teylers Museum in Haarlem, wordt verteld in Vroege Vogels.

Esmée Winkel heeft de nationale bloem nu vereeuwigd in een schilderij. Haar werk is bovenal een ode aan het madeliefje, die in al haar facetten te zien is. Verder verwijst de kunstenaar naar de vier andere soorten uit de top vijf van de Nationale Bloem Verkiezing. Tot slot verwijst ze naar de grutto (Limosa limosa). De zwaar bedreigde weidevogel is in 2015 verkozen tot onze Nationale Vogel. Ook deze verkiezing is een initiatief van Vroege Vogels.

Het 'meizoentje'

De madelief wordt in de volksmond ook wel 'meizoentje' genoemd. Het witte bloempje met het gele hart had in de Nationale Bloemverkiezing de voorkeur boven de pinksterbloem, het fluitenkruid, de wilde kievietsbloem en de paardenbloem. Meer dan 53.000 mensen hebben hun stem uitgebracht.

De madelief kenmerkt zich door de beweeglijkheid van de bloem. Met het vallen van de avond sluiten de bloemhoofdjes, en bij het krieken van de dag gaan die weer open. Ook als er regen op komst is, sluiten de bloemhoofdjes. De bloembladen worden dan als paraplu gebruikt om stuifmeel en nectar droog te houden. Als de zon dan weer doorbreekt, staat de madelief weer te stralen. Kortom: de madelief is de natuurlijke buienradar.

Onze nationale bloem

De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem en de Oostenrijkers de eidelweiss. Tot voor kort had bijna elk Europees land een nationale bloem, behalve Nederland! Sinds juni is het madeliefje onze eigen 'nationale soort'. De verkiezing was een initiatief van BNNVARA's Vroege Vogels in samenwerking met Esther van Gelder (cultuurhistoricus en conservator bij de KB, de nationale bibliotheek), Baudewijn Odé, (ecoloog bij FLORON), Norbert Peeters (botanisch filosoof en onderzoeker bij de Universiteit Leiden), Nils van Rooijen (plantenecoloog aan Wageningen University & Research), Rogier van Vugt (hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden) en Esmée Winkel (botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis Biodiversity Center).

Kunstwerk voor de Nationale Bloem: het madeliefje

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie