Binnenland
NOSNTR

Wat betekent de uitspaak van de Raad van State voor derdelanders?

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent de uitspaak van de Raad van State voor derdelanders?

De tijdelijke bescherming van derdelanders uit Oekraïne eindigt op 4 maart, heeft de Raad van State bepaald. Dat betekent dat zij moeten vertrekken of asiel moeten aanvragen. Het gaat om zo'n 2750 mensen die een verblijfsvergunning hadden in Oekraïne en daar studeerden of werkten toen de oorlog uitbrak.

Wat betekent de uitspaak van de Raad van State voor derdelanders?

"De uitspraak heeft het leven op de kop gezet voor deze mensen. Anderhalf jaar lang leven ze al in onzekerheid, omdat het beleid steeds zwalkte tussen blijven en niet blijven," zegt Nina van Egmond van vluchtelingenwerk in Nieuws en Co. "Er zijn nog maar beperkte opties over voor deze groep."

Beperkte opties

Het is de verwachting dat de meesten terug zullen moeten keren naar het land van herkomst. Mochten ze in Nederland willen blijven zijn er wel opties, maar niet veel. "Het is enerzijds een reguliere studie of werkvergunning of asiel aanvragen."

Asielaanvragen

Volgens Van Egmond zijn er al 700 asielaanvragen binnen gekomen van derdelanders. "Die zullen door het COA opgevangen moeten worden, en dat vraagt om 700 plekken. Dat zal in deze omstandigheid moeilijk worden."

"Mensen zullen noodstappen ondernemen," zegt Van Egmond. "Sommigen zullen ook teruggaan naar Oekraïne. Maar het is niet iets waar wij van zeggen: dat zou een goede optie zijn voor deze groep."

NC derdelanders

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie