Binnenland
BNNVARA

Poeder van oesterschelpen moet nieuwe oesters aantrekken

foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Poeder van oesterschelpen moet nieuwe oesters aantrekken

Vroeger kwamen er uitgestrekte riffen van platte oesters voor in de Noordzee. Die zijn allemaal verdwenen en ze komen ook niet zomaar weer terug. "Platte oesters vestigen zich eigenlijk alleen maar op oude oesterschelpen", vertelt Karin Didderen van het bedrijf BESE. Zij hebben een manier bedacht om nieuwe platte oesters aan te trekken, vertelt Didderen in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Het bedrijf BESE produceert kunstmatige structuren waar oesters maar ook andere dieren of planten zich in zee op kunnen vestigen. Didderen: "In windmolenparken liggen weliswaar grote stenen aan de basis van de turbines, maar daar hechten oesterlarven zich niet graag op." Omdat windparken wel geschikte plekken zijn om nieuwe riffen te laten groeien (er komen immers geen vissersschepen), wil BESE de schelpen nu een andere slimme 'kickstart' geven.

Oesterlarven

Oesterlarven worden wél aangetrokken door de 'geur' van schelpen van soortgenoten. Daarom maalt molenaar Harm-Ydo Hilberdink van de laatste 'krijt en trasmolen' van Nederland, d'Admiraal in Amsterdam-Noord, nu lege schelpen van Japanse oesters. Van het poeder maken Didderen en collega's een pasta die keihard opdroogt tot een soort tegels. Op de bodem van de zee moeten die weer nieuwe platte oesters aantrekken.

Molenaar Harm-Ydo is verguld met deze klus. De krijtmolen werd in 1792 gebouwd in opdracht van de negentigjarige Elisabeth Admiraal. In de molen werden tufsteen, krijt en schelpen vermalen tot specie voor de bouw van het groeiende Amsterdam. "Het is geweldig dat we ook nu weer schelpen kunnen malen met een echte, nuttige toepassing, voor de groei van platte oesters in moderne windparken."

foto: Rob Buiter

Schelpen worden gemalen

Oesterschelpen gaan van molen naar molen

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie