Binnenland
BNNVARA

Stenen eruit, groen erin: wie gaat naar huis met de Steenbreektrofee 2023?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Stenen eruit, groen erin: wie gaat naar huis met de Steenbreektrofee 2023?

Zes projecten strijden nog om de Steenbreektrofee 2023. Met dit initiatief wil de Stichting Steenbreek burgers een gemeenten stimuleren om de leefomgeving te vergroenen. Stenen eruit, groen erin! Vroege Vogels nam een kijkje.

Video niet beschikbaar

Eén van de genomineerde projecten is het Voedselbos Nieuwe Erven in Brummen. Op een stuk maïsland begonnen zes vrijwilligers uit Brummen zes jaar geleden met de aanleg van hun voedselbos. Inmiddels is het een plek geworden waar heel veel vrijwiligers en omwonenden van genieten. Maar tegelijk wordt het voedselbos ook bedreigd door oprukkende woningbouw. "De gemeente stond aan de basis van dit mooie project, maar zonder overleg dreigen ze nu weer een flink stuk van het groen af te snoepen. We hopen dat we het project met steun van bewoners en de gemeenteraad nog kunnen sparen."

Ecokathedraal

Een andere genomineerde is de zogeheten Ecokathedraal van Louis Leroy, in Heerenveen. Met een eindeloze stoom afvalstenen, begon Leroy al in 1966 te bouwen. De gemeente Heerenveen gaf hem een strook van een kilometer bij twintig meter, om 'te improviseren met afvalstenen', Na vele jaren bouwen aan muurtjes en ook complete gebouwen en zelfs eenplein openlucht theatertje, heeft vooral de natuur het in dit project overgenomen. De gestapelde stenen blijken een prima bodem voor allerhande muurplanten.

Nationale Groendag

Tijdens de Nationale Groendag, op 11 oktober, maakt Steenbreek bekend wie de verkiezing heeft gewonnen. De complete lijst met genomineerden staat op de site van Steenbreek. (De jury heeft al vergaderd en besloten)

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie