Binnenland
KRO-NCRV

Waarom draagt een burgemeester eigenlijk een ambtsketen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom draagt een burgemeester eigenlijk een ambtsketen?

De ambtsketen is de ketting die een burgemeester draagt, is meestal gemaakt van zilver en wordt doorgaans alleen gedragen tijdens officiële plechtigheden. Maar wat is de oorsprong van die ketting? En welke lading dient het te dekken? Tom Horn, burgemeester in Epe, geeft tekst en uitleg bij Spraakmakers.

In 1853 werd de ambtsketen geïntroduceerd door staatsgeleerde Johan Rudolph Thorbecke. Een aantal van die oude kettingen is nog in gebruik, bijvoorbeeld in Leeuwarden en Epe. "Het is mooi om de schouders van voorgangers te staan", zegt Horn. De keten bestaat doorgaans uit het Rijkswapen, gemeentewapen en zilveren schakels. Wanneer de keten gedragen wordt, ben je formeel in functie als burgemeester.

Bepaald gewicht

"De ambtsketen hoort bij het burgemeesterschap. Kinderen vinden het prachtig", aldus Horn. "De burgemeester is als een fiets: zonder ketting is het niets." Daarbij geeft het volgens de burgemeester van Epe een bepaald "gewicht" wanneer hij zich in het publieke domein bevindt.

"De magie van de ambtsketen is de reactie die het bij anderen losmaakt", zegt Horn. Zo maakt het indruk op buitenlandse bezoekers en kinderen, maar ook tijdens een naturalisatieceremonie waarbij de burgemeester mensen tot het Nederlandschap brengt. "Ook zij zijn geïnteresseerd in de ambtsketen."

'Door het volk gedragen'

Is het niet een wat ouderwetse traditie om de ambtsketen te dragen? "Ik merk dat de burgemeester nog steeds door het volk gedragen wordt en er ook echt als een burgemeester bij staat. De ambtsketen helpt hier natuurlijk wel bij. Het gaat erom dat je als burgemeester iets mag doen namens de bevolking, het gemeentebestuur of misschien zelfs de koning", concludeert Horn.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie