Binnenland
BNNVARA

Er is nog hoop voor de weidevogels

foto: Fotograaf: siebefoto: Fotograaf: siebe
  1. Nieuwschevron right
  2. Er is nog hoop voor de weidevogels

Als consumenten, boeren en terreinbeheerders hun best doen zou bijvoorbeeld de huidige, krimpende populatie grutto's weer kunnen groeien tot ruim 50 duizend broedparen. Dat zeggen onderzoekers van Alterra en Sovon naar aanleiding van modelberekeningen die zij deze week hebben gepubliceerd. Nu leven er nog maar 30 duizend paar grutto's in ons land.

Vier scenario's

Op basis van de jaarlijkse telgegevens van SOVON Vogelonderzoek Nederland berekende onderzoeker Dick Melman van Alterra (Wageningen Environmental Research) vier scenario's door: van 'business as usual', tot het optimaliseren van het beheer in díe gebieden die het best geschikt zijn voor weidevogels.

De radioreportage met onderzoeker Dick Melman:

Scenario's voor weidevogels

Kosten

Volgens de berekeningen van Melman zijn de kosten van het beste weidevogelscenario te overzien. Het zou gaan om 12 tot 19 miljoen euro per jaar voor het beheer, plus eenmalig 35 tot 89 miljoen voor de inrichting van de gebieden. “Uiteindelijk is het vooral een kwestie van wil. Consumenten moeten bereid zijn te betalen voor natuurinclusieve landbouw en boeren moeten hun werkwijze ook willen aanpassen”, aldus onderzoeker Melman.

Quote

Uiteindelijk is het vooral een kwestie van wil.

Dick Melman

Broedsucces

Het onderzoek van SOVON en Alterra is alleen gebaseerd op tellingen van vogels in 'weidevogelvriendelijke' gebieden, niet op bijvoorbeeld het broedsucces van de vogels. Eerder liet ondermeer de Universiteit van Groningen al zien dat predatie van kuikens een steeds zwaarder stempel drukt op de populaties weidevogels. Door de intensivering van het landgebruik hebben de vogels het al zó zwaar dat predatie op steeds meer plaatsen een druppel is die de emmer doet overlopen.

Volgens de Groningse onderzoekers kunnen weidevogels alleen overleven wanneer ook in het intensief gebruikte boerenland drastische stappen worden gezet. Zondag 3 september komen deze onderzoekers bij Vroege Vogels voor een interview op NPO Radio 1.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie