Binnenland
BNNVARA

Tonijn nog niet uit de gevarenzone

foto: Blauwvintonijn, Vroege Vogelsfoto: Blauwvintonijn, Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Tonijn nog niet uit de gevarenzone

De vraag naar tonijn stijgt nog steeds. En als er niet op een duurzame manier op gevist wordt, betekent dat onherroepelijk dat deze geweldige jagers er op een zekere dag niet meer zullen zijn. Met name de gewilde blauwvintonijn stond heel lang op de rode lijst. ICCAT, die de visserij op deze tonijn reguleert in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, heeft met verscherpte maatregelen en toezicht deze jaagvis voor uitsterven weten te behoeden. In de Stille en Indische Oceaan is dit echter nog niet het geval.

MSC keurmerk

Steven Adolf is onderzoeker aan de Wageningen Universiteit en is verbonden aan het Best Tuna Project. Hierbij kijkt hij vooral naar duurzame vangstmethodes en certificering, zoals het MSC-keurmerk. Hij schreef het boek 'De reuzentonijn' waarin hij de teloorgang van de blauwvintonijn in de Europese wateren beschrijft. Dit najaar komt er een tweede boek uit waarin hij ingaat op andere tonijnsoorten, zoals de skipjack. Ook bespreekt hij de visquota en de methode waarop deze soorten worden gevangen, waaronder de blauwvintonijn, in de Indische en Stille Oceaan.

Luister hier naar het radiogesprek met onderzoeker Steven Adolf:

Tonijn nog niet uit de gevarenzone

Skipjack

De tonijn in de Indische Oceaan en de Stille Oceaan heeft het namelijk een stuk zwaarder. In deze wateren wordt de geelvintonijn en grootoogtonijn ernstig overbevist, net als de blauwvintonijn. Alleen de skipjack komt nog ruim voor. En deze kleine tonijn is goed voor zestig procent van het volume. En het is deze tonijn die vooral in blik in onze supermarkten te verkrijgen is.

Gestrande tonijn

Toevalligerwijs strandde er op 31 juli op de Brouwersdam een tonijnensoort, waarschijnlijk een blauwvintonijn, van 2.20 meter. De Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree kwam het dier tegen op patrouille. In het onderstaande filmpje zie je hoe de tonijn wordt geborgen. Het beest heeft een onderkomen gekregen in het natuurmuseum Naturalis, waar ze het beest zullen onderzoeken om zo de soort en doodsoorzaak te achterhalen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie