Binnenland
BNNVARA

Nieuwe bewoners op het Marker Wad

foto: Fotograaf: Rob Buiterfoto: Fotograaf: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe bewoners op het Marker Wad

Vorig jaar is pas begonnen met het opspuiten van een nieuwe archipel in het Markermeer, maar nu al broeden de eerste vogels op de net nieuwe eilandjes. Allerlei soorten vogels hebben hun nesten op het nog kale zand gemaakt. Vroege Vogels is afgereisd naar het nieuwe land om te kijken hoe succesvol het eerste broedseizoen daar verloopt.

Pioniers op de Markerwadden

Eiland in het Markermeer

De Marken Wadden is een uniek natuurproject voor de aanleg van een nieuwe groep eilanden in het Markermeer. Het eerste eiland van de Marker Wadden is ongeveer 250 hectare groot, en luidt de eerste fase in van de Marker Wadden. Op het eiland ontstaat een landschap met slikken, rietvelden en stukken open water die uitnodigend zijn voor waterplanten, vissen en vogels. Vele honderden visdieven en kokmeeuwen, maar ook kleine plevieren, kluten en zelfs dwergmeeuwen en dwergsterns nestelen nu op het gloednieuwe terrein.

Artist impression van de Marker Wadden. Bron: Natuurmonumenten

Broedsucces

Met name de visdieven hebben de speciale belangstelling van onderzoeker Jan van der Winden. In opdracht van Vogelbescherming Nederland houdt hij in verschillende kolonies in Marker- en IJsselmeer en in de randmeren het succes van de vogels bij. Hij is vooral geïnteresseerd in hoeveel jongen de vogels grootbrengen, en vind het minder interessant of vogels ergens wel of niet nestelen. "Het gaat erom dat die vogels ook daadwerkelijk jongen grootbrengen. Op de archipel De Kreupel, in het IJsselmeer boven Medemblik, hebben we diverse jaren gezien dat er heel veel vogels broedden, die aan het eind van het jaar bijna geen jongen groot wisten te brengen. Dit jaar lijkt het daar overigens wél redelijk goed te gaan."

Omheining

Ook op de Markerwadden wil Van der Winden het broedsucces bij gaan houden, onder andere door enkele nesten te omheinen, zodat de jongen niet ver weg kunnen lopen. Op die manier kan hij de groei van de jongen nauwkeurig in de gaten houden. "Op die manier hopen we van de verschillende kolonies te leren wat de succesfactoren zijn. Aan welke eisen moet de omgeving voldoen voor de beste kans op uitvliegende jongen?"

De onderzoekers zijn bezig met het plaatsen van een omheining op de Marker Wadden. Fotograaf: Rob Buiter

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie