Binnenland

Oeverzwaluwen kraken zandberg

foto: Fotograaf: Henny Radstaakfoto: Fotograaf: Henny Radstaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Oeverzwaluwen kraken zandberg

Aannemers moeten oppassen als ze in het voorjaar een berg los zand ergens neerleggen. Voor je het weet nemen oeverzwaluwen bezit van de steile wand van zo'n berg om daar hun nesten in te maken. Dit is precies wat er is gebeurd bij de bouw van een nieuw tankstation in de gemeente Ermelo.

Nieuw tankstation

Een grote groep oeverzwaluwen heeft zijn nesten gemaakt in een grote berg bouwzand en is daar nu massaal aan het broeden. Toen dit werd geconstateerd heeft de provincie Gelderland de bouwwerkzaamheden onmiddellijk stil gelegd, want de oeverzwaluw is een beschermde vogelsoort. Rood witte linten zijn gespannen rond de zandberg en bordjes waarschuwen voor de zeldzame vogels. Het zand mag door niemand meer worden aangeraakt.

Tweede leg

Het bouwzand in de berg was bedoeld om de benzine- en dieselleidingen voor het nieuwe tankstation af te dekken. De werkzaamheden lopen nu maanden vertraging op. Met een beetje pech beginnen de oeverzwaluwen aan een tweede leg, zodat er in augustus of september pas weer verder kan worden gegaan met de bouw.

Zeventig nesten

Oeverzwaluwen broeden in kolonies. In deze zandberg zijn in totaal zeventig nesten geteld. De vogels graven zelf een gang in de steile wand van een natuurlijke oever, zandafgraving of een zanddepot.

Karel Verbruggen filmde net over de grens met Belgiƫ een kolonie van ongeveer vijftig paartjes. Ze hebben hun nesten gemaakt in de steile oevers van een zandgroeve.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verslaggever Henny Radstaak heeft een kijkje genomen bij de oeverzwaluwen in Ermelo. Aanstaande zondag is de reportage te horen bij Vroege Vogels.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie