Binnenland

De groenling klinkt als een straaljager

foto: Fotograaf erik1966, Vroege Vogelsfoto: Fotograaf erik1966, Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. De groenling klinkt als een straaljager

Het lied van de groenling zit vol rollers en rinkelende belletjes. Hij sluit het lied vaak met een sneer af; 'Djuuuuuw'. Deze sneer klinkt een beetje als een kind dat een langsvliegende straaljager nadoet.

Agressief of sociaal

De groenling heeft twee typische zangvormen waarvan de sneer een agressiezang is naar rivaliserende mannetjes toe. Het andere type is een serie afwisselende hoge en lage tonen die warm klinken. Deze zang heeft een sociale functie en is vaak in groepen te horen. Deze twee types kunnen door elkaar gehoord worden maar ook los van elkaar.

Een zingende groenling zit niet stil op een takje zoals de meeste zangvogels. Deze vogel heeft echt een baltsvlucht en zingt terwijl die slalommend door de lucht vliegt. Hij imponeert met de zang én de vlucht om zo kenbaar te maken dat hij de baas is.

Luister naar de reportage met Dick Vos en Henk Meeuwsen:

Cursus Vogelzang: Groenling

Kenmerken zang van de groenling:

  • Rollers en twinkelende belletjes
  • Klinkt warm
  • Afsluiter klinkt als een 'straaljagertje'
  • Zingt tijdens de vlucht

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De groenling is, zoals zijn naam al suggereert: helder groen-geel van kleur. Het mannetje heeft opvallende gele randen op de vleugels en staart. Het vrouwtje is iets minder fel gekleurd dan het mannetje. Het is een echte vinkachtige, met een dikke 'zaadsnavel'.

Luister ook naar:

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie