Binnenland

Klein beetje hoop voor de vuursalamander

foto: FOTOGRAAF: JELGER HERDERfoto: FOTOGRAAF: JELGER HERDER
  1. Nieuwschevron right
  2. Klein beetje hoop voor de vuursalamander

In 2008 brak een onbekende ziekte uit onder de al zo kleine populatie vuursalamanders. RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) startte een grootscheeps onderzoek en vond na enkele jaren onderzoek de boosdoener: een nieuwe schimmelziekte. In 2012 werden een grote groep vuursalamanders uit Zuid-Limburg opgevangen om de populatie veilig te stellen.

Nader onderzoek zal verder moeten uitwijzen waar deze schimmel vandaan komt, hoe ver hij verspreid is, hoe kwetsbaar andere amfibiesoorten zijn en wanneer de kust weer veilig is.

Sprankje hoop

In 2016 werd in het Nederlandse leefgebied van de vuursalamanders voor het eerst de dodelijke schimmel niet aangetroffen. Dat geeft hoop. "Maar het is nog even afwachten", aldus Annemarieke Spitzen van RAVON. Op z'n minst moet ook dit jaar de schimmel niet aangetroffen worden voordat er kan worden gedacht aan het terugplaatsen van de dieren in gevangenschap.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De vuursalamander is een grote (20 cm), exotisch uitziende, geel-zwarte landsalamander die vrij algemeen voorkomt in Europa. In Nederland komt een iets kleinere ondersoort voor in de hellingbossen van Zuid-Limburg.

In 2014 maakte Vroege Vogels een reportage over de achteruitgang van de vuursalamander:

Sprankje hoop voor de vuursalamander deel I

Verslaggever Merlijn Schneiders ging onlangs mee met Annemarieke Spitzen van RAVON om te kijken hoe het nu met de vuursalamander in Nederland gaat:

Sprankje hoop voor de vuursalamander deel II

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie