Binnenland

Illegale visserij schaadt ecosystemen en lokale economieën

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Illegale visserij schaadt ecosystemen en lokale economieën

De visstand neemt af terwijl de druk van visserij toeneemt, vaak illegaal en door industriële vloten. Zonder ingrijpen zullen sommige ecosystemen instorten. Opsporing en handhaving is moeilijk. Meer onderzoek is geboden naar hoe de illegale visvangst kan worden tegengegaan en de oceanen weer kunnen herstellen. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de internationale conferentie ‘Globalization of Fisheries’ over illegale visserij, georganiseerd door het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). De uitkomsten vormen de basis voor een gezamenlijke onderzoeksagenda.

Opsporing

De opsporing van illegale visserij en de handhaving van nationale en internationale regels is complex en wordt bemoeilijkt door het feit dat de delicten veelal op zee worden gepleegd. Bekend is wel dat de visbestanden in veel regio’s geslonken zijn tot onder een duurzaam opbrengstniveau. Illegale, ongerapporteerde en ongereglementeerde visserij draagt hieraan bij.

Bijvangst

Vanwege de hoge visserijdruk is er reden tot zorg over de ecologische gevolgen op ander zeeleven en op ecosystemen. Zo zijn er recente meldingen dat vissers zich richten op de markt van de bijvangst, waardoor ook beschermde diersoorten zoals zeevogels, zeezoogdieren en zeeschildpadden worden verhandeld.

Gezamelijke onderzoeksagenda

Twee NWO-instituten, NSCR en NIOZ, hebben nu met een internationaal consortium van deskundigen een gezamenlijke onderzoeksagenda opgesteld, gericht op betere kennis voor beheer en behoud van ecosystemen langs de kust en mariene biodiversiteit.

Bron: NIOZ

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie